Durerea romilor din Botoșani: Vor să muncească, dar nu îi angajează nimeni

Romii din Botoșani se simt discriminați și spun că patronii nu vor să îi angajeze, deși ei ar vrea să muncească.

În cadrul unei întâlniri ce a avut loc, vineri, la Primăria Botoșani, reprezentanții cetățenilor de etnie romă au pus pe tapet în fața autorităților locale și a reprezentanților instituțiilor publice problemele pe care le au, una dintre cele mai arzătoare părând să fie, după spusele lor, cea a locurilor de muncă.

“Toată lumea spune că romii nu vor să muncească, dar nu este adevărat. Sunt romi care vor să muncească, vor locuri de muncă dar se confruntă cu problema că atunci când e vorba să îl angajeze cineva când îl vede la față îi spune că nu mai sunt locuri. Este o problemă de ani de zile. Ei merg la AJOFM, li se dau repartiții dar când ajung unde ajung nu îi mai angajează nimeni. Ce e de făcut, că eu chiar nu știu. Ar trebui ca instituțiile statului să vorbească cu acei patroni că sunt oameni care vor real să muncească. Dacă a făcut unul o prostie suntem băgați toți în aceeași oală și toți sunt răi. Fac discriminare", a spus Bilian Ferariu, referent în cadrul Serviciului Public Local de Asistență Socială.

Cei de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă au spus că ei nu pot interveni în niciun fel în decizia patronilor atunci când fac selecția angajaților. În plus au mai precizat că deși au fost cursuri de formare profesională organizate de instituție, romii le-au abandonat și nu au mai vrut să participe.

“Ce face angajatorul și care sunt criteriile de angajare e strict problema lui. Eu sunt funcționar public și dacă dau telefon să intervin pot face pușcărie. El este cel care decide pe cine angajează sau nu, este apanajul 100% al angajatorului", a spus un reprezentant al AJOFM.

“Puneți pe hârtie cum vedeți problema aceasta a angajării în mediul privat și ce ar trebui exact să facă angajatorul. Spuneți cum ar trebui modificat, așezați pe hârtie, nu pe vorbe. Nu lucrați organizat, nu așa se lucrează", le-a transmis Ioan Apostu, secretarul Primăriei municipiului Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități de informare și educare preventivă, realizate de ISU Botoșani în trei unități școlare din județ! (foto)

Friday, 11 October 2024

Peste 700 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar au participat, astăzi, la mai multe activități de informare și educare preventivă desfășurate de pompieri la Școala Gimnazială nr. 4 ...

Primăria Botoșani, partener în Campania de iluminat architectural „Ziua Părinților de Îngeri”! (foto)

Friday, 11 October 2024

În semn de solidaritate cu familiile care au suferit astfel de pierderi, mai multe clădiri emblematice din 13 orașe din țară vor fi iluminate în culorile roz și bleu, simboluri ale sp...

S-a semnat contractul pentru extinderea rețelei de canalizare în zona Lebăda și satul Curtești! (foto)

Friday, 11 October 2024

Această investiție a fost solicitată de rezidenții din zonă încă din anul 2019, prin interpelări în Consiliul Local și adrese scrise. În urma acestor solicitări, Primăria B...