DSVSA Botoșani: Atenționare pentru Fermieri!

Boala se manifestă prin inflamații veziculoase severe în cavitatea bucală, la nivelul picioarelor și al mamelei, provocând suferință animalelor.

Febra aftoasă a devenit o problemă tot mai gravă în țările vecine României. În 2025, s-au înregistrat focare în Germania, Ungaria și Slovacia, iar fermierii din România sunt îngrijorați de posibilitatea ca această boală să ajungă și pe teritoriul nostru, ceea ce ar avea consecințe devastatoare pentru sectorul zootehnic.

Ce este febra aftoasă?

Febra aftoasă, cunoscută și sub denumirea de "boala de gură și picioare", afectează animalele cu copite despicată, inclusiv bovine, ovine, caprine și porcine, dar și animale sălbatice precum porcul mistreț, cerbul, căprioara sau girafa. Boala se manifestă prin inflamații veziculoase severe în cavitatea bucală, la nivelul picioarelor și al mamelei, provocând suferință animalelor.

Impactul asupra sănătății animalelor : mortalitatea este scăzută în rândul animalelor adulte, dar poate ajunge până la 70% în cazul mieilor și purceilor. De asemenea, febra aftoasă poate reduce producția de lapte cu peste 60-70%, generând pierderi economice semnificative.

Modul de transmitere : virusul se transmite cu ușurință pe cale aerogenă și prin contact direct sau indirect cu animale infectate, produse de origine animală sau chiar prin intermediul oamenilor și utilajelor. De exemplu, poate supraviețui în lapte pasteurizat la 72° C timp de 15 secunde. Rezistă în materii fecale uscate timp de 14 zile în timpul verii, în bălegar până la 6 luni pe perioada iernii, în urină 39 de zile, pe sol între 3 zile vara și 28 zile iarna . Rumegătoarele vindecate după infecție sau cele vaccinate pot servi drept focare de infecție purtând în regiunea faringiană până la 3,5 ani în cazul vacilor , 9 luni la oi și mai mult de 5 ani la bivolii africani, ceea ce complică măsurile de prevenție.

Măsuri de prevenire și control: în prezent, nu există un tratament specific pentru febra aftoasă, iar animalele infectate trebuie sacrificate. Măsurile de prevenire includ : controlul și limitarea circulației animalelor, carantina, măsuri de biosecuritate, dezinfecții repetate și campanii de informare. Vaccinarea este o măsură specifică de profilaxie, dar în actuala situație, ne concentrăm pe măsurile nespecifice.

Impactul economic: Apariția febrei aftoase nu afectează doar sectorul zootehnic, ci și alte domenii, precum turismul și agricultura. În cazul unui focar, toate animalele infectate vor fi sacrificate pentru a controla răspândirea bolii. Eradicarea imediată a febrei aftoase este considerată mai puțin costisitoare decât menținerea bolii în teritoriu.Fermierii sunt încurajați să rămână vigilenți și să colaboreze cu autoritățile veterinare pentru a preveni orice focar de febră aftoasă în România.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cine sunt cei șase miliardari români de pe lista Forbes a celor mai bogați oameni din lume!

astăzi, 12:09

Cu toate că aceiași oameni apar în top, locurile ocupate de aceștia s-au schimbat față de anul trecut. Ion Stoica și Matei Zaharia, fondatorii startup-ului de software Databricks, ocup�...

Pompierii botoșăneni, în doliu. ISU Botoșani: “Ne este greu să vorbim la timpul trecut”!

astăzi, 11:33

Pe tot parcursul carierei militare, acesta a fost un adevărat model pentru pompieri, apreciat, în egală măsură, de toți cei care l-au cunoscut. Colonel (r) Ilie Bălăceanu a fost comand...

Marcel Ciolacu critică acțiunile de control ale lui Piedone: “Exagerează! Să rămână în fișa postului”!

astăzi, 10:50

Premierul Marcel Ciolacu a criticat, vineri, acțiunile de control ale lui Cristian Popescu Piedone. „Exagerează în anumite zone”, a spus premierul. „În pri...