DSP BOTOȘANI: Fără vaccin = fără protecţie specifică!

Direcţia de Sănătate Publică Botoşani vă recomandă să vă vaccinaţi împotriva gripei umane din 2013, contactând medicul dv. de familie. Pentru relaţii suplimentare puteţi accesa site-ul Ministerului Sănătăţii (www.ms.ro), sau puteţi suna la Direcţia de Sănătate Publică Botoşani (telefon 0231 513 525).

Gripa e o boală infecto-contagioasă relativ frecventă şi periculoasă, produsă de tulpini de virus gripal, fiind transmisă prin aer (tuşit, strănutat, vorbind aproape de o altă persoană). Poarta de intrare a virusului fiind mucoasa respiratorie, putem evita îmbolnăvirea dacă evităm contactul apropiat cu persoane care sunt suspecte de gripă (tuşesc, strănută, au febră etc.), evitând aglomeraţiile în perioadele epidemice şi purtând în faţa nasului şi a gurii o mască (de tifon).

Putem stimula imunitatea organismului faţă de orice microbi prin consumarea unor alimente cum ar fi: usturoiul, ceapa, fructele bogate în vitamina C (măceşe, citrice, mere etc.), cătina, echinaceea. Persoanele cu o imunitate scăzută (cu boli cronice precum diabetul zaharat, bolile hepatice, pulmonare sau renale cronice etc.) se pot proteja specific (faţă de riscul de îmbolnăvire cu gripă) prin vaccinare cu vaccin antigripal.

Menţionăm că vaccinul antigripal disponibil în iarna 2012 – 2013 e un vaccin care conţine 3 tulpini de virus gripal (2 de tip A şi una de tip B), fiind produs după recomandările Comisiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care monitorizează evoluţia gripei pe glob. Fiind produs prin inginerie genetică, acest vaccin nu mai conţine substanţe chimice (proteine) de la persoanele bolnave, riscul de apariţie a reacţiilor adverse fiind minim.

Vaccinul se prepară din microbi omorâţi (prin căldură sau substanţe chimice) şi, introdus în organism, face ca acesta să reacţioneze ca şi cum microbii ar fi vii. Microbii omorâţi au putere antigenică (produc anticorpi care conferă organismului imunitate = rezistenţă la agresiunea microbului respectiv), dar nu au putere patogenă (de a produce boala, întrucât microbii morţi nu se pot înmulţi).

Vaccinul antigripal oferă protecţie după 2 – 3 săptămâni de la efectuarea injecţiei şi, datorită schimbării tulpinilor de virus gripal care circulă pe glob, se recomandă vaccinarea anuală. Vaccinul antigripal nu oferă protecţie faţă de răcelile obişnuite, deşi unele simptome sunt similare gripei.
 
Diagnosticul de gripă e confirmat de medic (de familie sau infecţionist) şi se raportează săptămânal la Ministerul Sănătăţii, pentru monitorizarea evoluţiei gripei în România. Vaccinul nu tratează gripa (nu se recomandă bolnavilor de gripă), ci previne gripa, fiind administrat persoanelor care nu au boli infecţioase acute (existând şi alte contraindicaţii: alergie la ouă de găină etc.).

Direcţia de Sănătate Publică Botoşani vă doreşte multă sănătate!
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transportator de lemne sucevean, amendat la Botoșani și cu marfa confiscată de polițiști!

Tuesday, 26 November 2024

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Păltiniș, o autoutilitară condusă de un bărbat de 68 de ani, din județul Suceava, care t...

Marius Budăi: „Echipa de candidați la alegerile parlamentare de la PSD Botoșani susține realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava”

Tuesday, 26 November 2024

„Realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava face parte din programul nostru local de guvernare, care va lega municipiul Botoșani de aeroportul de la Salcea, distanță care se va parcurge &ic...

Preotul Ioan Manoliu a fost depus astăzi la biserica „Sf. Gheorghe” din Drăgușeni!

Tuesday, 26 November 2024

Preotul Ioan Manoliu de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni, care a trecut la cele veșnice la începutul acestei săptămâni, a fost depus la biserica în...