Drumul din România care a devenit celebru în întreaga lume are peste 1.000 de kilometri şi uneşte cele mai frumoase locuri şi comunităţi din România. Acesta a fost inclus în topul destinaţiilor extraordinare pe care trebuie să le vizitezi anul acesta.
Drumul de 1.400 de kilometri uneşte comunităţi din sate tradiţionale, peisaje pitoreşti şi locuri de o frumuseţe rară. Este vorba despre Via Transivanica, inclusă de publicaţia Time în “Top 100 destinaţii extraordinare”, în 2024. Trasul ascunde drumeţii istorice, tradiţii unice şi peisaje de neratat.
”Călătorii curioși să descopere pădurile virgine ale României și ecoturismul său lent ar trebui să își îndrepte privirile spre noua Via Transilvanica pe distanțe lungi, un traseu care traversează țara în diagonală de la Mănăstirea Putna din Bucovina până la Drobeta-Turnu Severin, pe malul Dunării. Inaugurat în octombrie 2022, acest traseu de 882 de mile pentru drumeții, ciclism și echitație a fost fondat de ONG-ul românesc Tășuleasa Social pentru a revitaliza peste 400 de comunități seculare marginalizate de depopulare și constrângeri economice”, scrie publicația Time.
Puţini români se încumetă, însă, să parcurgă traseul. Deşi este unul spectaculos şi care te plimbă prin toate zonele României, mulţi se plâng de durata mare de timp în care se străbate.
”Supranumit ‘drumul care unește’ pentru accentul pus asupra comunității, proiectul aduce călătorii prin sate tradiționale care în care oamenii trăiesc de pe urma pământului, primind turiști cu rucsacul în spate care se bucură de farmecul sălbatic al Transilvaniei. Vizitatorii pot rezerva o cameră la un hotel sau la un han sau pot căuta cazare în casele localnicilor și în casele parohiale, unde se servesc mese gătite acasă, cu produse din gospodărie. Ghidurile detaliate ale călătorilor și motocic…detaliază opțiunile de cazare pentru fiecare traseu”, mai spun cei de la Time.
Cum este semnalizată Via Transilvanica
Pe lângă hartă, turiştii pot urmări bornele unice sculptate de artişti care pot fi văzute la fiecare kilometru. Via Transilvanica se întinde pe şapte regiuni istorice din 10 judeţe, iar de-a lungul ei se găsesc 12 situri din patrimonial mondial UNESCO.
”Via Transilvanica tocmai a apărut în lista anuală “World’s Greatest Places” realizată de TIME. Este un program care promovează 100 de destinații extraordinare pe care merită să le vizitezi în 2024. Proiectul nostru nu avea cum să lipsească tocmai pentru că e un adevărat ambasador al României care-și propune să revitalizeze sate uitate de timp, oferă experiențe unice în comunități cu tradiții, istorie și cultură diverse. Suntem onorați că apărem pe aceeași listă cu locuri iconice din toată lumea precum Cortina d’Ampezzo, La Maison Rabelais sau Angama Amboseli, Kimana Sanctuary din Kenya”, au precizat reprezentanții asociației Tășuleasa Social, pe Facebook.
Judeţele străbătute de drumul celebru din România sunt: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți, potrivit Bugetul.ro.