Dreptul la secret bancar, protejat și după moarte! Decizie importantă a Înaltei Curți

ÎCCJ a anunțat luni, 20 mai, și care este singura opțiune a moștenitorilor pentru a accesa datele financiare ale decedatului.       

Dreptul la secret bancar, protejat și după moarte! Decizie importantă a Înaltei Curți

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni, 20 mai, că moştenitorii titularului de cont care a încetat din viață au dreptul să obțină informații limitate cu privire la activitatea financiară a decedatului.

Pentru perioada anterioară decesului, instituțiile bancare vor oferi informații numai în măsura în care justifică scopul pentru care moștenitorii le pretind.

Astfel, numai moștenitorii care au o justificare solidă pentru fi informați cu privire la plățile și tranzacțiile decedatului vor obține acces la aceste informații de la bancă.

ÎCCJ a fost sesizată de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Galaţi cu un recurs în interesul legii, referitor la următoarea problemă de drept, pentru care s-a constatat că în jurisprundenţă nu există un punct de vedere unitar: în interpretarea art. 113, alin. (2), lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, o instituţie bancară este ţinută să furnizeze informaţii protejate de secretul bancar privind conturile bancare ale unui client defunct, către moştenitorii clientului defunct, de la data deschiderii contului bancar sau de la data deschiderii moştenirii clientului defunct.

„Admite recursul în interesul legii promovat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Galaţi şi în consecinţă: În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 113 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte că: moştenitorii titularului de cont decedat au dreptul să obţină furnizarea, de către instituţiile bancare, a informaţiilor protejate de secretul bancar, pentru perioada anterioară decesului, numai în măsura în care justifică scopul pentru care le pretind. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă”, a decis luni ÎCCJ, citată de Ziare.com.

Decizia se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
770

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
75

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
299

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...