Dragnea predă baronilor locali sănătatea, cultura, agricultura şi mediul!

Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea, a declarat joi că printre principalele domenii care vor face obiectul descentralizării se regăsesc sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul și sportul, urmând ca în structurile centrale să rămână, printre altele, Poliția, Agenția de prestații sociale, cinematografele și porturile, notează Agerpres.

"Domeniile care se descentralizează ca și competențe, atribuții și instituții sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineret și sport, autorizarea și clasificarea în turism, cluburi și baze sportive, tabere școlare, atribuțiile teritoriale în ceea ce privește pescuitul. Cu bugetul de anul viitor se împacă foarte bine. Impactul bugetar este neutru, nu este niciun fel de cheltuială în plus. Prin acest proces de descentralizare aproximativ 14.000 de oameni vor lucra în instituțiile descentralizate. Adică cei care lucrau până acum în instituții deconcentrate, care erau în subordinea ministerelor, pleacă cu toate drepturile pe care le au în acest moment la instituțiile descentralizate care vor fi în subordinea autorităților locale. Inclusiv cu cheltuielile de personal aferente pentru fiecare funcționar, salariat, care intră într-o instituție descentralizată din bugetul ministerului respectiv se deplasează suma aferentă către instituția care va fi în subordinea consiliului județean sau local", a declarat vicepremierul la Palatul Victoria.

Liviu Dragnea a precizat că, de asemenea, este vorba de "aproximativ 2.000 de imobile care se transferă din domeniul public al statului în domeniul public al unităților teritoriale".

Întrebat care anume domenii au fost scoase din proiectul inițial discutat al descentralizării, menționându-i-se cel al culturii, Dragnea a spus: "Cultura nu știu cine a scos-o vreodată".

"Niciodată eu nu am spus, depinde la ce surse vă referiți. Deocamdată, eu am coordonat acest proces de descentralizare. Nu se descentralizează porturile. S-a stabilit că în perioada următoare va fi abordare separată asupra acestui proces. Nu se transferă clădirile cinematografelor, pentru că majoritatea acestor imobile — și o să facem publică această listă — sunt afectate de contracte de închiriere, iar în aceste clădiri care sunt prinse în evidență ca cinematografe se desfășoară gogoșerii, cofetării, cluburi, discoteci și alte activități de `cultură` de acest gen", a afirmat Dragnea.

În ceea ce privește Poliția, Dragnea a arătat că "nu se descentralizează, ba, dimpotrivă, se întărește".

"Agenția de prestații sociale rămâne în continuare centralizată și reformată. În rest, nu se descentralizează multe. Eu v-am spus ce se descentralizează", a afirmat vicepremierul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Furtună puternică și ploi în Botoșani: Stâlpi de telefonie și copaci la pământ, fire electrice rupte de vânt! (Foto, Video)

Sunday, 29 September 2024

În localitatea Pomârla, drumul spre Vama Racovăț era blocat parțial de un stâlp de telefonie. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu accesorii specifice, da...

Prefectul Dan Nechifor și șeful ISU Botoșani, verificări la serviciile de permanență din județ! (Foto)

Sunday, 29 September 2024

Prefectul județului, Dan Nechifor, a verificat, în această seară, modul în care au fost puse în aplicare măsurile preventive și de intervenție la nivelul unităților administr...

Polițiștii din Botoșani au năvălit în Centrul Vechi, ce constatări au făcut! (foto)

Sunday, 29 September 2024

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, între orele 18.00-02.00, a fost desfășurată o razie, cu efective mărite, pe raza orașului municipiului Botoșani și a comunelor arondate Secțiil...