Dr. Vladimir Marcu, despre cazul elevei depistate cu TBC: "Nu este un focar. Bolnava este internata si se afla sub tratament"

Directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie, dr. Vladimir Marcu, sustine ca elevii si parintii de la Colegiul National "Mihai Eminescu", din municipiul Botosani, acolo unde o eleva a fost diagnosticata cu tuberculoza, nu trebuie sa se impacienteze pentru ca "tuberculoza se vindeca 100%".

Bacilul Koch poate infecta pe oricine. Se cuibareste in plamani si declanseaza tuberculoza cand sistemul imunitar este slabit. Aceasta ar fi putut fi cauza si in cazul elevei de clasa a X-a, care ar fi urmat o cura de slabire, nu a dormit suficient si a fost stresata, iar imunitatea a scazut. Totusi, medicii asteapta rezultatele analizelor pentru a vedea exact de unde a luat eleva microbul.

"Fata este internata, se afla sub tratatament si are o evolutie buna. In general la copii nu sunt probleme. Singura chestie este ca trebuie tratati si in momentul in care se afla un caz se face o ancheta, asta e de cand e tuberculoza in Romania. Ancheta este in desfasurare, dar poate sa fie microbul ei luat cu ani in urma. Tuberculoza are doua cai, prin contaminare extragena, atunci cand gaseste o sursa, sau endogena, fiecare dintre noi are microbul, dar intram in anumite conditii, cand imunitatea scade si facem tuberculoza. Ea a facut o cura de slabire, a dormit mai putin, s-a stresat si i-a scazut imunitatea, au mai fost niste viroze si a dat drumul la bacil. Se fac testari si care sunt pozitive se vor face radiografii", a declarat medicul Vladimir Marcu.

Directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie spune ca lumea nu trebuie sa se sperie cu acest caz, pentru ca nu este un focar.

"Este o chestia obisnuita. Asa s-a facut intotdeauna. Este un caz de tuberculoza depistat intr-un colectiv si se face ce trebuie de facut. Nu este un focar, pentru ca nu s-au depasit trei cazuri. Se aeriseste clasa, se curata si asta e tot. Lucrurile acestea au fost si vor mai fi. Bolnava a fost scoasa din colectivitate si este izolata. Tratamentul dureaza 6 luni, iar boala este vindecabila in proportie de 100 %", a adaugat doctorul Vladimir Marcu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșani: Rețea de trafic de droguri, destructurată de o „armată” de oameni ai legii! (foto)

astăzi, 14:28

În urma activităților desfășurate, de către polițiștii Serviciului de Combaterea a Criminalității Organizate Botoșani, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infrac...

”Cel mai slab jucător din istoria lui FC Botoșani” a cucerit titlul, dar a ajuns în liga a doua!

astăzi, 12:22

Martin Fraisl a evoluat în sezonul 2018/2019 la FC Botoșani, unde a bifat 16 apariții. Aventura din România l-a ”traumatizat” pe portar, care a declarat că președintele ech...

Pădurari amenințați cu moartea de un botoșănean, cazul a ajuns în atenția procurorilor!

astăzi, 11:14

Bărbatul este cercetat sub aspectul comiterii a șase infracțiuni de ultraj. În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că, în perioada iulie-august a.c., în timp ce...