Dr. PAVEL CHIRILA: Ce faceti pentru sanatatea dvs.?
Stiri Botosani Tuesday, 13 August 2013 ActualitateChiar daca uneori greselile stilului de viata par banale, ele pot provoca suferinte grave:
- abuzul de paine alba creste incidenta cancerului de colon (in special segmentul sigmoid);
- abuzul de mezeluri creste incidenta cancerului de tub digestiv, datorita nitratilor care au efect anabolizant si dimetilnitrozaminei - produs metabolic rezultat din nitrati si din nitriti;
- abuzul de zahar creste incidenta bolilor metabolice, a cancerului digestiv, a dismicrobismelor intestinale;
- abuzul de guma de mestecat si a altor produse cu aspartam este raspunzator de aparitia si raspandirea foarte multor boli: alergii, cancere, lupus etc.;
- privatiunea de somn (pierderea somnului de noapte) creste incidenta accidentelor coronariene;
- privitul indelung la televizor (consumul abuziv de imagistica) provoaca sindromul ADHD (deficit de atentie si hiperactivitate dezordonata);
- consumul de margarina are aceleasi efecte ca si consumul de grasimi saturate (untura, slanina);
- abuzul de carne si grasimi animale creste incidenta cancerului de tub digestiv;
- consumul indelungat de contraceptive creste incidenta cancerului genital (san, ovar, uter);
- abuzul de medicamente chimice a crescut vertiginos incidenta alergiilor de origine medicamentoasa.
Toate aceste exemple dovedesc importanta enorma a stilului de viata in profilaxia bolilor si chiar in tratamentul lor daca se intervine la debut.
Ritmurile biologice si universale trebuie respectate
* Somnul eficient este cel dinainte de miezul noptii. De aceea, obiceiul foarte multor oameni de a se culca mult dupa miezul noptii este gresit si risca sa cauzeze slabiciuni sau uneori chiar boli grave: accidente coronariene, insomnii, astenie fizica si intelectuala etc.
* Ritmul meselor este important pentru pastrarea sanatatii. Prima masa a zilei nu trebuie luata mai tarziu de ora 11.00, caci aciditatea gastrica de peste noapte devine agresiva pentru mucoasa stomacului. Ultima masa a zilei nu trebuie luata mai tarziu de ora 20.00, pentru ca ingreuneaza digestia si, in plus, mancarea de seara se depune in procent mai mare decat cea din timpul zilei.
* Este bine ca omul sa manance de 2-3 ori pe zi; unele cercetari cu alimente marcate cu izotopi au aratat ca cel mai fiziologic este sa mancam de doua ori pe zi (ora 11, ora 18), caci in felul acesta nu se suprapun fazele de digestie, absorbtie si eliminare.
* A manca o singura data pe zi, seara, este o greseala si predispune la gastrite erozive si ulcer; a manca de foarte multe ori pe zi este, de asemenea, o greseala - caci reprezinta un abuz.
* Ciclul menstrual creeaza la unele femei o indispozitie sau simptome greu de suportat. In aceste cazuri, este bine sa se evite eforturile mari, expunerea la frig, umezeala, stres. Un tratament naturist rezolva de cele mai multe ori dismenoreea. * Igiena muncii ne invata ca efortul fizic si intelectual trebuie facut numai ziua si cu pauze. Munca de noapte este mult mai solicitanta decat eforturile echivalente din timpul zilei.
* Anotimpurile impun si ele o anumita adaptare din punctul de vedere al confortului termic si din punct de vedere alimentar. Este bine ca omul sa consume mai multe cereale toamna si iarna, mai multe verdeturi primavara, si mai multe fructe toamna.
* Ritmul saptamanal trebuie respectat, el este marcat de ziua liturgica - duminica, zi pentru rugaciune si repaus.
REGULI IMPORTANTE PRIVIND DIETA
- Cea mai importanta sursa de proteine: ciuperci, peste, oua, branzeturi;
- cea mai importanta sursa de glucide: mierea, fructele;
- cea mai importanta sursa de lipide (grasimi): uleiul presat la rece, fructele oleaginoase;
- cele mai valoroase alimente pentru hrana omului: cerealele si fructele;
- cele mai putin valoroase alimente pentru hrana omului: carnea si grasimile animale;
- calitatea apei este extrem de importanta pentru sanatatea omului;
- postul periodic este benefic si necesar;
- starea de sanatate a vegetarienilor (si a lactovegetarienilor) este mai buna decat a celor care mananca carne;
- alimentele rafinate (faina alba, zaharul, margarina, sarea extrafina, uleiul rafinat) si alimentele cu E-uri sunt de evitat;
- alimentele tratate termic foarte agresiv (prajeli sau preparate la cuptor cu microunde) sunt de evitat;
- alimentele conservate timp indelungat prin metode chimice sau fizice (congelare, radiatii) sunt de evitat;
- rugaciunile rostite inainte de a manca sunt benefice pentru sanatatea trupeasca si sufleteasca.
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)
Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....
Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!
Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...
Elevii din clasele primare, excluși de la olimpiadele și concursurile școlare în 2025!
Elevii claselor primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministeru...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.40 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici