Dorohoi: Asociaţia IHTIS luptă pentru dreptul la normalitate

Ieri, începând cu ora 10:00, în incinta Casei Municipale de Cultură din Dorohoi, a avut loc un eveniment organizat de asociaţia IHTIS. Aceasta este cunoscută pentru munca şi devotamentul pe care le depune atunci când vine vorba de ajutorarea şi sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi.

Desfăşurând o vastă activitate în acest domeniu, asociaţia a derulat multe proiecte cu scopul de a aduce la lumină copii, tineri şi oameni maturi care suferă de anumite dizabilităţi şi care în ciuda tuturor problemelor cu care se confruntă reuşesc să facă lucruri extraordinare. Celebru, este cazul lui Marius Ghiradă, băiatul care tastează cu nasul, dar şi cazurile lui Alexandru Cozaciuc, interpretul nevăzător de muzică populară cu voce incredibilă, Roxana Poiană intrepreta şi pianista nevăzătoare sau Ana Maria Creţu, studentă în anul doi de master la Iaşi urmând a deveni curând logoped (ramură a pedagogiei speciale care studiază posibilitățile de înlăturare a deficiențelor de limbaj) ce se confruntă cu probleme legate de locomoţie.

Într-o atmosferă caldă, preşedinta asociaţiei Mihaela Mihăiescu, la rându-i o persoană cu dizabilităţi, şi-a primit oaspeţii veniţi de la instituţiile dorohoiene şi din alte oraşe cu un zâmbet primitor: "Vă mulţumesc tuturor pentru că v-aţi făcut timp să veniţi astăzi alături de noi. În viziunea Asociaţiei IHTIS, normalitatea este sinonimă cu libertatea de a trăi demn, punând în prim plan cugetul, răbdarea, învăţătura ortodoxă şi modestele fapte personale. Pentru noi ideea de "NU POT, NU EXISTĂ!".

Masa rotundă derulată ieri face parte dintr-un proiect mai mare intitulat: "Ce pot face eu pentru comunitate?", care se va desfăşura pe o perioadă de patru luni şi care vizează ilustrarea normalităţii persoanelor cu dizabilităţi prin diferite forme de auto-reprezentare: dialog, literatură, artă manuală sau fotografie. La sfârşitul implementării acestuia organizatorii speră să îşi concretizeze munca şi prin publicarea unei o noi cărţi.

În plan spiritual a fost o reală exeperienţă pentru cei prezenţi, membrii asociaţiei IHTIS au dat şi dau dovadă de o forţă şi o tăria extraordinară. "Eu, cred că noi oamenii obişnuiţi ar trebui să ne închinăm în faţa voastră. Dacă noi ne plângem de toate problemele pe care le avem şi de cât de greu ne este, atunci d-voastră faceţi tot ce facem noi dublu", a declarat prof. dr. etnolog  Angela Olariu Paveliuc venită special pentru sedinţa IHTIS de la Dorohoi.

Sursa: DorohoiNews


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VERSURI DIN STRADĂ: SPAIME. De Claudia Mitră

astăzi, 21:00
18

Orele serii aduc o nouă poezie în paginile publicație noastre. Le selectăm aleatoriu, indiferent dacă vin de la poeți cu nume sau doar de la cei care doar încearcă să-și exprime se...

CSM Botoșani a reușit prima afacere a verii! A dat un jucător, la schimb cu doi, de la rivală

astăzi, 12:30
137

CSM Botoșani și CSU Suceava au realizat prima afacere a verii. Elod Szasz va face pasul către CSU Suceava, după doar un sezon la CSM Botoșani.Pivotul a fost nemulțumit de retrogradarea echi...

Un nou medic specialist la Spitalul de Recuperare ”Sf. Gheorghe” din Botoșani

astăzi, 12:00
993

Spitalul de Recuperare ”Sf. Gheorghe” din municipiul Botoșani are începând din această lună un medic specialist nou.Este vorba de Carmen Ștefania Olariu, medic pneumol...