Dorohoi: Asociaţia IHTIS luptă pentru dreptul la normalitate

Ieri, începând cu ora 10:00, în incinta Casei Municipale de Cultură din Dorohoi, a avut loc un eveniment organizat de asociaţia IHTIS. Aceasta este cunoscută pentru munca şi devotamentul pe care le depune atunci când vine vorba de ajutorarea şi sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi.

Desfăşurând o vastă activitate în acest domeniu, asociaţia a derulat multe proiecte cu scopul de a aduce la lumină copii, tineri şi oameni maturi care suferă de anumite dizabilităţi şi care în ciuda tuturor problemelor cu care se confruntă reuşesc să facă lucruri extraordinare. Celebru, este cazul lui Marius Ghiradă, băiatul care tastează cu nasul, dar şi cazurile lui Alexandru Cozaciuc, interpretul nevăzător de muzică populară cu voce incredibilă, Roxana Poiană intrepreta şi pianista nevăzătoare sau Ana Maria Creţu, studentă în anul doi de master la Iaşi urmând a deveni curând logoped (ramură a pedagogiei speciale care studiază posibilitățile de înlăturare a deficiențelor de limbaj) ce se confruntă cu probleme legate de locomoţie.

Într-o atmosferă caldă, preşedinta asociaţiei Mihaela Mihăiescu, la rându-i o persoană cu dizabilităţi, şi-a primit oaspeţii veniţi de la instituţiile dorohoiene şi din alte oraşe cu un zâmbet primitor: "Vă mulţumesc tuturor pentru că v-aţi făcut timp să veniţi astăzi alături de noi. În viziunea Asociaţiei IHTIS, normalitatea este sinonimă cu libertatea de a trăi demn, punând în prim plan cugetul, răbdarea, învăţătura ortodoxă şi modestele fapte personale. Pentru noi ideea de "NU POT, NU EXISTĂ!".

Masa rotundă derulată ieri face parte dintr-un proiect mai mare intitulat: "Ce pot face eu pentru comunitate?", care se va desfăşura pe o perioadă de patru luni şi care vizează ilustrarea normalităţii persoanelor cu dizabilităţi prin diferite forme de auto-reprezentare: dialog, literatură, artă manuală sau fotografie. La sfârşitul implementării acestuia organizatorii speră să îşi concretizeze munca şi prin publicarea unei o noi cărţi.

În plan spiritual a fost o reală exeperienţă pentru cei prezenţi, membrii asociaţiei IHTIS au dat şi dau dovadă de o forţă şi o tăria extraordinară. "Eu, cred că noi oamenii obişnuiţi ar trebui să ne închinăm în faţa voastră. Dacă noi ne plângem de toate problemele pe care le avem şi de cât de greu ne este, atunci d-voastră faceţi tot ce facem noi dublu", a declarat prof. dr. etnolog  Angela Olariu Paveliuc venită special pentru sedinţa IHTIS de la Dorohoi.

Sursa: DorohoiNews


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
52

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
74

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
368

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...