Domeniile în care se vor face cele mai multe concedieri în 2013

Cei care au fost ocoliţi de valul disponibilizărilor din ultimii ani nu trebuie să lase garda jos nici în 2013. Deşi va avea o amplitudine mai redusă, fenomenul restructurărilor de personal va afecta şi anul acesta mulţi angajaţi, după ce în 2012 au fost desfăcute peste 230.000 de contracte de muncă prin concediere. Cine sunt ghinioniştii anului şi ce soluţii există pentru aceştia?
 
"Temerile investitorilor cu privire la criza datoriilor suverane şi creşterea datoriei publice guvernamentale la nivel european impactează în continuare zona de business din România, iar acest lucru s-ar putea transforma într-o încetinire prelungită a dezvoltării economice", explică specialiştii de la compania de resurse umane Manpower contextul în care vor avea loc noi concedieri pe piaţa locală. Sectoarele de activitate cele mai afectate de acest fenomen în anii trecuţi se menţin în mare parte în topul domeniilor cu cele mai multe concedieri în 2013. Anul acesta apar însă şi sectoare noi, care înlocuiesc prezenţe obişnuite din top. Printre domeniile fruntaşe la capitolul concedieri colective se numărau în anii trecuţi comerţul, confecţiile şi exploatarea şi prelucrarea lemnului.
 
Declinul - greu de oprit
 
Chiar dacă estimările arată că economia României va creşte în 2013, există câteva domenii în care criza va avea încă un cuvânt greu de spus. Este vorba, în primul rând, de domeniul construcţiilor, puternic afectat de recesiune. Numai anul trecut au avut loc peste 40.000 de concedieri individuale şi colective în acest domeniu, faţă de 32.000 în 2011, potrivit datelor de la Inspecţia Muncii. Analizând evoluţia ascendentă a numărului de disponibilizări, putem constata că declinul construcţiilor este departe de a se încheia.
 
2013 nu se anunţă un an tocmai favorabil nici pentru cei care lucrează în domeniul transportului rutier şi de marfă. Anul trecut a intrat în insolvenţă şi cel mai mare transportator rutier de marfă din România, Edy Spedition, iar numărul concedierilor din domeniu a fost de circa 10.000. În fruntea clasamentului celor mai afectate domenii de restructurări revine, în 2013, sectorul producţiei şi distribuţiei de carburanţi. Specialiştii de la Inspecţia Muncii plasează acest domeniu în top cinci, după mai mulţi ani în care numărul concedierilor din sector se redusese drastic. O apariţie nouă în clasament este domeniul difuzării şi transmiterii de programe de televiziune. Concedierea a circa 900 de angajaţi ai postului public TVR, precum şi pericolul insolvenţei pentru unele trusturi media ar putea explica prezenţa acestui sector în top 10.
 
Un alt domeniu care va fi lovit de valul concedierilor în 2013 este industria metalurgică. Intrarea în insolvenţă a celei mai vechi uzine din România, UCM Reşiţa, atrage după sine disponibilizarea a peste 1.000 de angajaţi, în vreme ce Mechel Câmpia Turzii concediază 800 de salariaţi, după ce a fost luată decizia închiderii fabricii din România. De altfel, toată industria prelucrătoare este afectată de concedieri. De aceea, anul trecut s-a plasat pe primul loc, cu 57.000 de contracte de disponibilizare. Lucrurile nu par să evolueze într-o direcţie favorabilă nici în industrie, având în vedere că numărul concedierilor a crescut, de la nivelul de 42.500 din 2011.
 
Chiar dacă nu figurează încă pe lista autorităţilor cu domeniile în care vor fi efectuate concedieri colective în 2013, sectorul bancar este menţionat de specialiştii de la compania de resurse umane Manpower printre domeniile care operează restructurări. Astfel de măsuri vor lua atât băncile mari, cât şi cele mici. La finele anului trecut, cea mai mare bancă din sistem, BCR, a  anunţat că va disponibiliza 1.600 de angajaţi. Şi despre RBS România au apărut informaţii în octombrie 2012 că ar putea renunţa la circa 350 de salariaţi. Concedieri colective se anunţă şi în domeniul serviciilor de protecţie şi pază. Mai multe companii de profil au notificat la finele anului trecut inspectoratele teritoriale de muncă asupra deciziei de a efectua disponibilizări în 2013. Un alt sector care va fi vizat de restructurări de personal este agricultura, o prezenţă obişnuită în acest clasament. Numărul concedierilor din domeniu a scăzut uşor anul trecut, la circa 10.000. Următorul este domeniul hoteluri şi restaurante, care se menţine în top de mai mulţi ani la rând. Conform autorităţilor, şi companiile din acest domeniu vor efectua concedieri colective în 2013, după ce anul trecut au fost efectuate aproape 11.000 de disponibilizări.
 
Situaţia operatorilor de hoteluri şi restaurante s-a înrăutăţit de la an la an, ţinând cont că numărul contractelor de disponibilizare a crescut anul trecut, de la nivelul de 8.400 din 2011. Nici cei care lucrează în sectorul utilităţilor nu vor scăpa de disponibilizări anul acesta. Specialiştii Manpower anticipează o descreştere a volumui de personal pentru sectorul energiei electrice, gazelor şi apei într-un studiu privind perspectivele pe piaţa muncii în primul trimestru din 2013. Peste 4.000 de concedieri s-au efectuat în acest domeniu în 2012, în creştere faţă de 3.680, câte au fost operate în 2011, potrivit datelor de la Inspecţia Muncii.
 
Domenii norocoase


Pentru a avea cât mai mult succes în găsirea unui nou loc de muncă, cei puşi pe lista de concedieri se pot orienta către domeniile în care este nevoie de personal. Cei mai mari angajatori se anunţă a fi în 2013 companiile din IT/telecom şi vânzări, potrivit site-ului de recrutare BestJobs. "Anul acesta se aşteaptă o creştere a numărului locurilor de muncă, mai ales în domeniile ce au prezentat şi în ultimii ani o evoluţie pozitivă. În cazul în care se menţine tendinţa din ultimii trei ani, şi în 2013 cele mai mari şanse de angajare le vor avea cei care îşi caută un loc de muncă în vânzări, IT/Telecom şi inginerie", spun reprezentanţii BestJobs. De asemenea, potrivit studiului Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă pentru primul trimestru 2013, angajatorii se aşteaptă ca volumul de personal să crească în sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, asigurări şi servicii imobiliare.

 
10 domenii EXPUSE la disponibilizări anul acesta

- Construcţii
- Transport rutier şi de marfă
- Producţie şi distribuţie de carburanţi
- Difuzare şi transmitere de programe de televiziune
- Industria metalurgică
- Finanţe-bănci
- Protecţie şi pază
- Agricultură
- Hoteluri şi restaurante
- Utilităţi (energie electrică, gaze şi apă)
Sursa: ANOFM, Inspecţia Muncii, Manpower

Citeste mai mult pe incomemagazine.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Clipe dramatice pentru o familie cu patru copii dintr-o localitate din Botoșani: Întreaga locuință a a luat foc!

Friday, 29 November 2024

O familie cu patru copii, din localitatea Pomârla, trece prin momente grele după ce locuința i-a fost cuprinsă de flăcări, în această după-amiază. Cele șase persoane au reușit s...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „ Doar alegând echipa Valeriu Iftime, echipa PNL, putem schimba ceva cu adevărat în Botoșani!”

Friday, 29 November 2024

„De aceea, fac un apel către toți botoșănenii noștri din diaspora să își încurajeze rudele și apropiații de acasă, din județ, să iasă la vot! Este crucial să ieșim &ic...

Liderii PSD îi îndeamnă pe botoșăneni să voteze pentru binele familiei lor, pentru cei care dintotdeauna le-au asigurat creșteri de venituri și speranța unui trai mai bun (foto)

Friday, 29 November 2024

„Vă mulțumesc pentru că ați fost alături de noi, candidații PSD Botoșani în toată această perioadă. Astăzi se încheie campania pentru alegerile parlamentare și urmează v...