Doi afacerişti botoşăneni, implicaţi în ancheta DNA de la Hârlău!

Doi afacerişti botoşăneni, implicaţi în ancheta DNA de la Hârlău!
Descinderile de joi, declanşate de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași, şi care i-au vizat pe primarul şi pe viceprimarul oraşului, precum şi pe şeful ocolului Silvic Hârlău şi pe şoferul acestuia, i-au adus pe anchetatori şi la Botoşani.

Aici, doi afacerişti botoşăneni sunt citaţi ca martori în anchetă, fiind vorba despre Constantin Cuciureanu şi Aurel Fediuc, însă anchetatorii nu au precizat gradul lor de implicare în dosar.

Tribunalul Iaşi a respins vineri propunerea de arestare a suspecţilor şi a dispus plasarea în arest la domiciliu a primarului Constantin Cernescu, a viceprimarului Florin Țăpușă şi a şefulului Ocolului Silvic din Hârlău, Ioan Amariei.

Amariei este cercetat pentru trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu (8 infracțiuni), fals intelectual, instigare la fals intelectual (5 infracțiuni), participație improprie la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Constantin Cernescu, primarul de Hârlău, este cercetat pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 infracțiuni) şi instigare la fals intelectual.

Viceprimarul Florin Tăpuşă este cercetat pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu (2 infracțiuni), efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană. Mihai Vatavu, șoferul personal al șefului Ocolului Silvic Hîrlău, este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, printre altele, în perioada iunie- septembrie 2014, acesta, în calitate de reprezentant al achizitorului- Direcția Silvică Iași, a pretins și primit de la un om de afaceri (denunțător în cauză) mai multe foloase- trei uși de garaj în valoare de 7.000 lei, montate la o anexă a Ocolului Silvic Hârlău, și neplata unei lucrări în valoare de 7.000 lei, pe care omul de afaceri o executase la locuința acestuia. În unele dintre cazuri, șeful Ocolului Silvic Hîrlău a acționat la instigarea inculpatului Cernescu Constantin, primar al orașului Hîrlău.

 

Spune-ne opinia ta