Persoanele care nu sunt vaccinate anti- Covid 19 care vor să se deplaseze în afara locuinței în intervalul orar 20.00 – 5.00 în localitățile în care a fost declarată carantină de noapte au obligația să completeze o declarație pe propria răspundere sau dețină o adeverință de la angajator.
Fără acest document nu se poate circula prin localitățile în care s-a instituit carantină de noapte în weekend sau în timpul săptămânii.
Declarațiile pot fi completate online pe siteul STS. si apoi poate fi descărcate și salvate pe telefon:
Aici: Declarația pe propria răspundere online
Aici: Adeverință angajator online
Ce trebuie completat în declarația pe proprie răspundere
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente (inclusiv vaccinare);
c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.
Persoanele vaccinate pot circula noaptea în anumite condiții
Persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală pot ieși din casă noaptea doar în baza pașaportului verde, care poate fi descărcat de aici:
https://certificat-covid.gov.ro
sau
https://vaccinare-covid.gov.ro/.
Carantina de noapte. Ce amenzi pot primi cei care o respectă
Carantina de noapte a fost instituită în multe localități din România ca urmare a numărului ridicat de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2.
Astfel, în intervalul 20:00 – 05:00, cei care vor ieși din case trebuie să aibă asupra lor anumite documente pentru a nu risca să fie amendați.
-pentru localitățile în care incidența îmbolnăvirilor depășește 6 la mia de locuitori, se instituie carantina de noapte în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
-pentru localitățile unde incidența trece de 7,5 la mie, carantina de noapte se aplică, în același interval orar 20:00-05:00, în toate zilele săptămânii.
Carantina de noapte se elimină când incidenta scade, cel puțin, la 5,5 la mie.
Pentru a putea ieși din locuințe în interes personal pe perioada carantinei de noapte, cetățenii vor avea nevoie de unul dintre cele două documente:
-Certificatul digital verde, dacă s-au vaccinat complet și au trecut 10 zile de la ultima doză sau dacă s-au vindecat și nu au trecut mai mult de 180 de zile de la rezultatul pozitiv al testării de confirmare a infectării;
-Declarația pentru deplasare pentru cei care nu sunt vaccinați/vindecați.
Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței sau gospodăriei, motivul deplasării, data completării și semnătura. Această declarație trebuie completată și deținută înainte de ieșirea din locuință.
Cei care vor folosi declarația pe propria răspundere pentru a circula pe timpul carantinei de noapte o pot face doar:
-pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru vaccinare;
-pentru achiziționarea de medicamente;
-pentru îngrijirea/însoțirea copilului și/sau asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități;
-în cazul decesului unui membru de familie.
În situația în care deplasarea pe timpul carantinei de noapte se face în interes profesional, în cazul unui control, cei în cauză trebuie să prezinte legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere prin care să specifice faptul că deplasarea se face în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi.
Ce amenzi riscă cei ce nu au prezintă declarația pe propria răspundere
În cazul în care nu au o declarație pe propria răspundere valabilă, potrivit Legii 55/2020, cei nevaccinați anti COVID-19 riscă amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.