Doctoratul s-ar putea organiza si la "fara frecventa"

Studiile universitare de doctorat ar putea fi organizate si in regim de frecventa redusa, dupa ce deputatii au adoptat, in aceasta saptamana, un proiect de act normativ in acest sens. Totusi, Senatul va avea ultimul cuvant in ceea ce priveste propunerea legislativa.

Un proiect legislativ pentru modificarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 a fost adoptat tacit de deputati in aceasta saptamana, ca urmare a depasirii termenului constitutional de 45 de zile, conform informatiilor de pe site-ul Camerei Deputatilor.

Este vorba de propunerea deputatului PSD Sava Andrei Valentin, care introduce posibilitatea de a urma cursuri de doctorat intr-o noua forma, cea cu frecventa redusa. "Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza in forma de invatamant cu frecventa si frecventa redusa", se arata in documentul mentionat.

Aceasta in conditiile in care, in momentul de fata, Legea Educatiei nr. 1/2011 stabileste ca programele de studii universitare de doctorat se pot organiza numai la forma de invatamant cu frecventa.

"Prin aceasta prevedere se doreste inlaturarea piedicilor cu care se pot intalni doctoranzii care au un loc de munca stabil si nu isi permit sa urmeze cursurile de doctorat cu frecventa deplina", mentioneaza deputatul initiator in expunerea de motive.

Conform propunerii, doctoratul cu frecventa redusa se va organiza doar in regim cu taxa, iar numarul de locuri si cuantumul taxei se vor stabili de Senatul fiecari institutii care organizeaza studii de doctorat.

Proiectul de lege a fost inregistrat la Camera Deputatilor, prima camera sesizata, in septembrie 2012 si a fost adoptat tacit de deputati in 11 februarie 2013. Documentul inca nu si-a incheiat parcursul legislativ in Parlament, astfel ca trebuie inaintat Senatului, care va avea ultimul cuvant. In cazul in care senatorii vor adopta proiectul, el va fi transmis spre promulgare presedintelui Romaniei, care are dreptul sa solicite reexaminarea lui, o singura data.

Pana in prezent, propunerea a fost avizata favorabil de Consiliul Legislativ, de Consiliul Economic si Social si de Comisia juridica, de disciplina si imunitati din cadrul Camerei Deputatilor. Proiectul a fost trimis pentru raport si altor comisii, printre care Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport, insa acestea nu au emis, momentan, niciun punct de vedere.

avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, semnal de alarmă înainte de FC Botoșani - Dinamo: "Deja e jenant ce se întâmplă în România!"

astăzi, 08:00

Leo Grozavu (57 de ani), antrenorul lui FC Botoșani, a prefațat partida cu Dinamo, care este programată vineri, de la ora 20:00, în runda cu numărul 26 din Superliga. "Deja este jena...

Un călugăr de la Mănăstirea Coșula a plecat la cele veșnice. Avea 46 de ani

astăzi, 07:30

Comunitatea monahală de la Mănăstirea Coșula din județul Botoșani este profund îndurerată după pierderea calugarului rasofor Dosoftei, care a trecut la cele veșnice, la vârsta de ...

Cum de și-a rupt un bărbat piciorul la fotbal! (Foto, Video)

astăzi, 07:15

Doi prieteni stau de vorba la o bere: - Cum ţi-ai rupt piciorul, Vasile? - La meciul de fotbal de ieri. Am făcut parte din echipă... - Te-a faultat dur vreun adversar? - Nu, am căzut d...