DNA: Coruptia in sanatate nu se manifesta doar prin mita data in plic, ci si prin achizitii

DNA: Coruptia in sanatate nu se manifesta doar prin mita data in plic, ci si prin achizitii
Coruptia in Sanatate nu se manifesta doar prin atentiile date medicilor in plic, cat si prin achizitiile la preturi supraevaluate, investitiile frauduloase sau decontarile incorecte de medicamente, subliniaza Nistor Calin, procurorul-sef adjunct al DNA.

Intr-un interviu acordat pentru Constanta noastra, adjunctul sefului DNA a comentat situatia generata de anuntata greva generala a medicilor si dezbaterile privind legalizarea plicurilor date de pacienti medicilor.

"Toate categoriile sociale din Romania ar trebui sa beneficieze de salarii decente. Coruptia in sistemul medical nu se manifesta doar prin asa-zisa mita data medicului sau asistentului medical, ci se manifesta si prin achizitii de medicamente sau tehnica medicala la valori mult mai mari decat valoarea de piata, investitii realizate in mod fraudulos, decontari frauduloase de medicamente. Acestea reprezinta doar o parte dintre manifestarile coruptiei in domeniul medical si este cert ca diminuarea acestora ar conduce la sporirea veniturilor in sistemul medical.

Este adevarat ca salarizarea poate fi o componenta importanta in diminuarea coruptiei, insa nu este suficienta ca unica masura, ci ar trebui suplinita cu multe alte masuri in cadrul sistemului medical romanesc. Imprejurarea ca o persoana are salariul mic si din aceste considerente primeste mita, nu reprezinta o aparare veridica, chiar si din considerente sociologice, nu neaparat penale", a declarat Nistor Calin, intrebat fiind cat de realista este dublarea salariilor medicilor cu scopul diminuarii coruptiei din sistem.

Un alt subiect abordat a fost legat de faptul ca sistemul de recuperare a prejudiciilor dupa sentintele date de instanta in cazurile de coruptie este foarte greoi si nu da rezultate, existand riscul ca neincrederea in eficienta actului de justitie sa creasca in randul opiniei publice.

"Este esential ca sistemul de recuperare a prejudiciilor sa devina mult mai eficient, e important sa lipsesti infractorul de produsul infractiunii. Directia Nationala Anticoruptie nu are atributii in procedura de executare a hotararilor judecatoresti definitive, decat la solicitarea judecatorului poate identifica bunuri si aplica sechestre. Ponderea importanta a activitatilor in ceea ce priveste punerea in executare a laturii civile sau a masurii confiscarii revine A.N.A.F.

In sistemul judiciar german, parchetele au atributii si in ceea ce priveste punerea in executare a laturii civile sau a masurii confiscarii din hotararea judecatoreasca", a comentat procurorul Nistor Calin.

O opinie pe tema confiscarii averilor ilegale a exprimat recent si ambasadorul Olandei la Bucuresti.

"Am invatat cu totii jocul. Este un joc relativ nou. Italienii l-au inceput, cand au luat 'jucariile' inapoi de la Mafia si le-au pus inapoi in vistieria statului, le-au inapoiat cetatenilor. Noi, toti, am urmat acest exemplu: Franta, Olanda, Germania. Lucram cu totii la asta. Si Statele Unite la fel.

Romania vine din urma. Dar Romania trebuie sa ajunga la un anumit nivel de functionare. DNA functioneaza bine, avem legea confiscarii extinse a averilor ilicite, iar judecatorii aplica toate aceste legi. Dar totul s-a blocat. Potrivit doamnei Kovesi, sunt aproximativ 400 de milioane care ar trebui confiscate si inapoiate oamenilor. Dar exista un blocaj. Totul este bifat si merge bine, pana intr-un punct. Aceasta este una dintre recomandarile noastre. Duceti la bun sfarsit confiscarile si dati totul inapoi statului sau contribuabililor", a declarat ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

astăzi, 21:14
217

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
273

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
184

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...