Dilemele regionalizarii: ce se intampla cu zecile de mii de bugetari angajati la directiile judetene

Proiectul de regionalizare coordonat de ministrul Liviu Dragnea starneste ingrijorari in randul primarilor din teritoriu, care vad ca prim efect negativ posibila concediere a miilor de bugetari din directiile si institutiile aflate in actualele resedinte de judet. Primarii se tem ca aceste institutii judetene ar putea fi relocate sau desfiintate in noul plan administrativ. In acest sens, primarul Vasluiului, Vasile Paval, sustine ca daca se vor desfiinta serviciile deconcentrate, asa cum se vorbeste, resedintele de judet vor fi cele mai afectate. Numai la Vaslui ar urma sa dispara in jur de 2.000 de posturi de bugetari. De cealalta parte, ministrul Liviu Dragnea sustine ca judetele nu se desfiinteaza, iar resedintele acestor judete vor deveni poli de dezvoltare zonala, impreuna cu resedinta regiunii.

"Nu e momentul acum, aceste regiuni nu trebuie sa conduca la guverne mai mici in teritoriu", crede primarul municipiului Vaslui, Vasile Paval, care a discutat despre optiunile pe care le au orase ca Vasluiul in viitoarea regiune la o dezbatere pe regionalizare sustinuta la Iasi si la care a fost prezent ministrul Liviu Dragnea.

"Daca se vor desfiinta serviciile deconcentrate, asa cum se vorbeste, resedintele de judet vor fi cele mai afectate. Numai la Vaslui, ar urma sa dispara in jur de 2.000 de posturi la bugetari, oameni care nu vor avea nicio sansa sa fie angajati in alte institutii, in conditiile in care economia este inexistenta. Miile de someri din serviciile deconcentrate vor crea mari probleme si municipalitatii, care va pierde milioane de lei pe an numai din impozitele pe salarii", explica primarul Vasluiului, citat de publicatia locala Vremea Noua.

Liviu Dragnea: Actualele judete nu vor disparea. Resedintele de judete vor deveni poli de dezvoltare

De cealalta parte, vicepremierul Liviu Dragnea sustine ca judetele nu vor disparea, iar resedintele actuale de judet vor continua sa existe impreuna cu resedinta de regiune.

"In ceea ce priveste judetele, judetele nu se desfiinteaza. Judetele au o traditie veche in aceasta tara, reprezinta o forma administrativa cu care cetatenii s-au obisnuit. Mare parte din judete era si inainte, in 1862. Faptul ca in Romania exista judete inca din 1862 a creat dezvoltarea unui sentiment de apartenenta la comunitate. Sentimentul de apartenenta la un judet este profund. Cei care propun desfiintarea judetelor gresesc, pentru ca ar insemna multiplicarea centralizarii de azi, (...) cu toate butoanele la Bucuresti", a spus Liviu Dragnea, potrivit Agerpres.

Vicepremierul a spus totodata ca in toate statele europene in care exista regiuni exista si subdiviziuni corespunzatoare judetelor.

"Resedintele acestor judete, sustine acesta, vor deveni poli de dezvoltare zonala si vor avea fonduri pentru regenerarea urbana, iar zonele rurale vor fi stimulate sa se asocieze acestor orase astfel incat sistemul administrativ din Romania sa fie ca o plasa, astfel incat incet, incet sa avem regiuni de dezvoltate", a declarat Dragnea.

El a subliniat ca in urma implementarii procesului de regionalizare-descentralizare administrativ-teritoriala nu vor exista guverne regionale.

"Trebuie sa ne obisnuim sa folosim doua termene, resedinta regiunii si nu capitala regiunii, pentru ca nu infiintam state si, respectiv, al doilea termen, cel de presedinte al regiunii, si nu guvernator. Nu vom avea guverne regionale, ci structuri administrative. Regionalizarea, asa cum o vedem noi, nu prevede federalizarea", a spus Liviu Dragnea.

Dragnea: Stabilirea resedintelor de regiune, penultima decizie in acest proces de regionalizare / Ar fi bine ca in fiecare judet sa fie una, doua sau trei institutii regionale

Stabilirea resedintelor viitoarelor regiuni va fi penultima decizie din acest proces de regionalizare, a mai declarat, joi, la Iasi, viceprim-ministrul Liviu Dragnea

"Trebuie sa recunosc faptul ca este decizia care genereaza cele mai multe patimi, discutii, negocieri.(...) Vreau sa va spun ca sunt anumite regiuni in care traiesc oameni care au suficienta inteligenta si nu mai stau sa se uite la dezbaterile de la televiziuni si au inceput temeinic sa stranga in jurul lor forte care sa ii sustina in demersurile lor", a spus Liviu Dragnea.

Viceprim-ministrul a afirmat totodata ca in viitoarele resedinte de judet nu trebuie concentrate sediile tuturor institutiilor regionale. Dragnea sustine totodata ca ar fi bine ca in fiecare judet sa fie una, doua sau trei institutii regionale, "astfel incat fiecare judet sa simta ca participa la acest proces de regionalizare".

Vicepremierul a prezentat si un sondaj privind opiniile exprimate de populatia din interiorul fiecarei regiuni de dezvoltare.

Potrivit raspunsurilor, in regiunea de Nord Est 48% din iesenii chestionati vor ca Iasiul sa fie capitala regiunii, in timp ce Suceava cetatenii care si-au dorit ca orasul lor sa fie resedinta de regiune au fost in proportie de 12,2% dintre cei intervievati, la Piatra Neamt - 11,1%, la Bacau 9,8%, Botosani 2,1%, iar Vaslui 1%.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Rămas fără picior după un accident feroviar, Mircea are nevoie de noi! ”Situația e nouă pentru mine...”

astăzi, 17:21

Este elev în clasa a XII-a, are 18 ani și un noian de vise pentru viitor. Însă, pentru a putea spera la o viață normală, are nevoie de ajutorul semenilor săi. Mircea a făcut el &...

Ilie Bolojan a numit un nou şef la ANAF. Cine este Adrian Nicușor Nica!

astăzi, 15:56

Ilie Bolojan a anunțat, miercuri, schimbarea conducerii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), numindu-l pe Adrian Nicușor Nica în funcția de președinte al instituției. Astfe...

Botoșăneni reținuți după ce au bătut în plină stradă alți patru bărbați, printre care și minori!

astăzi, 15:45

La data de 2 iulie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a doi bărbați de 22 și 40 de ani, din comu...