În esenţă, factorii decizionali din sănătate au solicitat, alături de reprezentanţi din învăţământ şi sistemul de protecţia copilului, o întâlnire cu parlamentarii de Botoşani, pentru a dezbate posibilităţile de introducere în curricula şcolară a unei noi discipline obligatorii – educaţia pentru sănătate.
Studiile arată că cea mai mare morbiditate se constată la îmbolnăvirile datorate stilului de viaţă nesănătos. Comportamentele nesanogene ale copiilor sunt din ce în ce mai frecvente. Au devenit reale probleme în rândul minorilordiabetul zaharat, obezitatea, fumatul, consumul de droguri, agresivitatea, depresiile şi lista poate continua., a semnalat Silvana Tudorache, directorul Direcţiei de sănătate Publică.
În acest context, direcţiile de sănătate iniţiază dezbateri în întreaga ţară pentru a motiva parlamentarii şi reprezentanţii Executivului să preia demersurile şi să creeze cadrul legislativ necesar introducerii educaţiei pentru sănătate ca disciplină obligatorie. Se doreşte o materie interactivă, aplicată în cea mai mare parte, cu specialişti formaţi să abordeze cât mai diverse şi eficiente modalităţi didactice, evitându-se, totodată, supraîncărcarea curriculei şcolare.
Toţi participanţii la dezbaterea organizată la Prefectură şi-au exprimat acordul pentru a semna iniţiativa, cei trei parlamentari prezenţi, personal sau prin reprezentanţi, arătându-se dispuşi să preia demersurile.
Senatorii Doina Federovici şi Viorel Grigoraş au arătat că o implicare a ministerelor sănătăţii şi educaţiei ar facilita cu mult viitoarele etape.
Sunt cu totul de acord să sprijin această iniţiativă, dar trebuie simplificate lucrurile, iar paşii următori –foarte bine gândiţi. Este un lucru binecunoscut că de sănătatea copiilor depinde viitorul nostru al tuturor şi ca atare trebuie să ne preocupe pe toţi., a fost concluzia prefectului Costică Macaleţi.
Comunicat de presă Instituţia Prefectului