Dezastru din cauza caniculei la unul dintre cele mai mari iazuri din România, situat în Botoșani: Peste o tonă de pește pierdută!

Canicula a făcut ravagii, de la culturile agricole şi până la crescătoriile de peşti. Administratorul unei ferme piscicole a fost nevoit să depopuleze iazurile pentru a preveni moartea peştilor din cauza temperaturilor ridicate. În doar o săptămână, nivelul apei a scăzut cu peste 10 cm, ceea ce a redus drastic cantitatea de oxigen.

La iazul Dracşani, cel mai mare din România, s-a înregistrat o pierdere de aproape o tonă şi jumătate de peşte din cauza cantităţii mici de apă şi oxigen. Din acest motiv, administratorul unei firme piscicole a scos şase tone de peşte din apă care vor ajunge la piaţă.

Se vede rădăcina pomului, acolo trebuia să fie apa în mod normal. Iar aici se vede: de unde este ud până la apă este apa plecată din acumulare, din amenajare, săptămâna trecută de la caniculă, deci am pierdut mai bine de zece centimetri", a declarat Diadem Atodiresei, administratorul fermei piscicole.

Fermierii piscicoli nu beneficiază de ajutoare de calamitate în cazul pierderilor masive şi sunt nevoiţi să ia măsuri pentru a reduce pierderile.

„Încercăm să asigurăm condiţii cât de cât normale pentru peştele care rămâne în acumulare. În funcţie de ce volum de apă avem, aceeaşi cantitate de peşte trebuie să rămână”, a mai precizat administratorul fermei, potrivit observatornews.ro.

Garda de Mediu a fost sesizată

Administratorul iazului a trimis notificări către instituţiile statului prin care solicită derogări în situaţia declanşării unei mortalităţi în masă.

Noi ne confruntăm cu o secetă hidrologică prelungită, severă şi această secetă hidrologică afectează efectivele piscicole. Avem bunuri piscicole în care volumul de apă are 10 sau 20 la sută din necesar", explică Nistor Gheorghe, administratorul unui iaz.

Garda de Mediu a fost sesizată şi ea.

Comisarii au verificat amplasamentul şi au impus să elimine cantitatea de peşte prin operatorii economici autorizaţi", a anunţat Cristina Kashyap, comisar-şef al Gărzii de Mediu din Botoșani.

În ecosistemele de apă dulce, cum ar fi râurile şi lacurile, temperaturile ridicate pot provoca episoade de mortalitate în masă a peştilor din cauza scăderii cantităţii de oxigen sau a bolilor. De asemenea, creşterea temperaturilor favorizează înmulţirea unor specii invazive şi a algelor, care schimbă structura mediului acvatic şi afectează negativ peştii

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...