Liniștea din fața blocului „plătită” cu plângeri la Poliție. „Nu poate decât cu acordul Primăriei!” (foto)

Un conflict între locatarii unui bloc din Botoșani a readus în prim plan o problemă cu care se confruntă mulți cetățeni.

O parte dintre locatarii unui bloc de pe strada Viilor, din municipiul reședință de județ, s-au plâns de faptul că, seara, mai mulți cetățeni se adună pe banca din fața blocului, consumă băuturi alcoolice, fac gălăgie și vorbesc urât, deranjându-i pe ceilalți locuitori de la parter.

Totul începe din momentul în care reprezentanții Primăriei Municipiului Botoșani au reabilitat strada Viillor și aleile de intrare la scările de bloc de pe acea stradă. Acolo a existat o bancă montată de către locatari, dar care era veche și a fost demontată și înlocuită cu una nouă cu inscripția Primăriei Municipiului Botoșani.

Ulterior, două familii care locuiesc la parterul blocului cu pricina au făcut cerere la Primărie pentru demontarea băncii, fiind deranjați de cetățenii care se adună în fața imobilului și fac gălăgie.

Mai mult decât atât, în cererea trimisă către Primărie persoanele nemulțumite au cerut să fie scoase toate băncile din fața blocurilor din acel cartier.

Cele sesizate au fost verificate în teren de angajații Primăriei, care au constatat că cele sesizate se confirmă. Prima solicitare, care vizează demontarea băncii din fața blocului lor (n.r. a persoanelor care au formulat cererea) a fost îndeplinită, însă cu cea de-a doua (n.r. demontarea tuturor băncilor din cartier) nu au fost de acord.

Faptul că a fost demontată a stârnit nemulțumirea celeilalte părți reprezentată de pensionari în mare parte. Întrucât situații de genul acesta se întâlnesc în multe cartiere din Botoșani, am documentat situația în cauză, solicitând informații cu privire la procedura în care se poate interveni.

Surse neoficiale din cadrul Primăriei Municipiului Botoșani au explicat cum se procedează în astfel de situații.

Astfel, cei nemulțumiți de amplasarea unui bun pe domeniul public trebuie să facă o cerere la Primăria Municipiului Botoșani, care ulterior va ajunge la angajații din cadrul Serviciului Edilitare. Angajații acestui serviciu vor merge în teren pentru a verifica situația, iar persoanele nemulțumite trebuie să strângă semnături de la locuitorii blocului, dar de la cei care stau pe partea cu banca din fața blocului.

După acest pas, angajații Serviciului Edilitare emit comandă prin Direcția de Servicii Publice, demontează banca și, fie o amplasează în altă parte din apropierea blocului, fie o transportă în curtea celor de la Direcția de Servicii Publice. De acolo, banca va fi relocată în alt spațiu în funcție de solicitări.

Cetățeni pasibili de amendă

Situația este mai serioasă de atât. Dacă cetățenii sunt suprinși în momentul în care demontează un bun pe spațiul public, aceștia pot fi amendați de către polițiștii din cadrul Poliției Locale a Municipiului Botoșani.

Legislația spune că cetățeanul nu are voie să facă nimic pe spațiul public fără consimțământul reprezentanților Primăriei.

La speța în cauză s-a deplasat și Poliția Locală a Municipiului Botoșani, la mijloc fiind un conflict între cetățenii care doreau demontarea băncii și cei care nu sunt de acord cu acest lucru.

Contactat telefonic de reporterii Știri.Botoșani.Ro, Lucian Deleanu, șeful Poliției Locale a Municipiului Botoșani, a subliniat că niciun cetățean nu poate muta o bancă după bunul plac.

Nimeni nu poate interveni să mute o bancă decât cu acordul Primăriei, a Serviciului Edilitare. Nu cred că o persoană care locuiește într-un condominiu dacă este nemulțumită de montarea unei bănci asta ar însemna să o poată demonta și să o ducă în altă parte. Dacă persoana este surprinsă că demontează o bancă fără drept, sigur, poate fi sancționată”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro Lucian Deleanu, șeful Poliției Locale din cadrul Primăriei municipiului Botoșani.

Mai mult decât atât, conflictul între locuitorii de pe strada Viilor ar fi ajuns și în atenția polițiștilor, fiind înregistrată o plângere la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani.




 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Părintele Ioan Alupoaiei, condus pe ultimul drum de ziua preotesei sale! ÎPS Teofan: „Poate Părintele Ioan era deja pregătit pentru veșnicie” (foto, video)

astăzi, 15:21

Comunitatea creștină și-a luat rămas bun de la unul dintre cei mai iubiți și apreciați preoți din municipiul Botoșani. Peste 300 de botoșăneni au venit la Biserica „Izvorul Tămăduir...

Noul prefect de Botoșani a depus jurământul de credință. Nechifor: „Îmi doresc să nu vă înșel așteptările” (foto, video)

Friday, 13 September 2024

Decizia de a-l numi în funcția de prefect al județului Botoșani pe Dan Nechifor a fost luată în ședința de Guvern care a avut loc miercuri, 11 septembrie 2024. La două zile de la nu...

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani deschide stagiunea cu o premieră: L.M.A., spectacol cu, pentru și despre adolescenți! (foto, video)

Thursday, 12 September 2024

Este vorba despre „L.M.A.” de Selma Dragoș, în regia Deliei Gavlițchi. Regia artistică: Delia Gavlițchi, Scenografia: Tȕnde Tomos, Coregrafia: Victoria Bucun, Sound design: Adri...