Comisia speciala condusa de Florin Iordache a decis, joi, reducerea tuturor termenelor din Codul Penal pentru acordarea liberarii conditionate, modificand articolul 100. Astfel, pentru pedepsele mai mici de 10 ani, liberarea conditionata se dispune dupa executarea a jumatate din durata, iar pentru condamnatii care au implinit 60 de ani, liberarea se dispune dupa executarea a doar unei treimi din pedeapsa.
In prezent, liberarea conditionata poate fi dispusa daca cel condamnat a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin trei patrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani.
Comisia Iordache a redus insa aceste termene, astfel ca aceasta se poate dispune daca persoana condamnata a executat cel putin jumatate din durata pedepsei care nu depaseste 10 ani sau cel putin doua treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, arata ziare.com.
Comisia a redus si termenul pentru condamnatii care au implinit 60 de ani. Daca acum, in cazul acestora, liberarea conditionata se poate dispune dupa efectuarea efectiva a cel putin jumatate din pedeapsa care nu depaseste 10 ani, Comisia Iordache a stabilit ca aceasta sa se dispuna dupa executarea a doar o treime din pedeapsa.
In cazul pedepsei cu inchisoarea mai mare de 10 ani, condamnatii care au implinit 60 de ani pot fi liberati in prezent dupa efectuarea a doua treimi, iar Comisia Iordache a redus acest termen la efectuarea a jumatate din durata pedepsei.
De asemenea, liberarea conditionata poate fi dispusa daca cel condamnat se afla in executarea pedepsei in regim semideschis sau deschis sau daca a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca.
Aceste conditii sunt prevazute si in prezent in Codul Penal. Liberarea conditionata se aplica si daca nu exista probe din care instanta sa aprecieze ca persoana condamnata nu s-ar fi indreptat si nu s-ar putea reintegra in societate.