Deținuții politici, victime ale comunismului, comemorați la Botoșani (Foto)

Deținuții politici, victime ale comunismului, comemorați la Botoșani (Foto)

Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință” și corul misionar „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” au organizat o slujbă de pomenire și o depunere de coroane la mormântul lui Mugur Călinescu, din cimitirul Pacea.

„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că a rânduit să marcăm și în acest an Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti, la Botoșani. În lipsa unui monument dedicat memoriei deținuților politici anticomuniști la Botoșani, am fost nevoiți să ne omagiem martirii la mormântul tânărului erou anticomunist, Mugur Călinescu.

Pentru un oraș (un județ, chiar) care și-a adus prinosul de jertfă în lupta împotriva regimului comunist, Botoșaniul are o datorie morală a cărei îndeplinire ar putea începe prin proiectarea și construirea unui monument închinat sacrificiului eroilor anticomuniști.

Nădăjduim că autoritățile botoșănene vor înțelege, măcar în ceasul al doisprezecelea, că fără memorie și fără prețuirea trecutului popoarele se transformă rapid în mase amorfe de indivizi lipsiți de identitate, în populații fără conștiință și orizont.

Rămânem cu vorbele voievodului limbii române:

„Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară.” (Mihai Eminescu), a declarat Bogdan Cărăușu, Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință”.

Parlamentul României

Legea nr. 247/2011 pentru declararea zilei de 9 martie Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989

Text publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 864 din 08 decembrie 2011.

În vigoare de la 11 decembrie 2011

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. -

Se declară ziua de 9 martie Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989, care în calendarul creștin-ortodox este Ziua Pomenirii Sfinților Mucenici.

Art. 2. -

(1) Parlamentul, Președintele României, Guvernul, autoritățile administrației publice centrale și locale organizează manifestări prilejuite de comemorarea zilei prevăzute la art. 1.

(2) Fondurile necesare alocate pentru comemorarea diverselor evenimente ale deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989 pot fi asigurate și din bugetele locale sau din bugetul autorităților și instituțiilor publice.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.

PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR

ROBERTA ALMA ANASTASE        PREȘEDINTELE SENATULUI

MIRCEA-DAN GEOANĂ

București, 5 decembrie 2011.






 

 

 

Spune-ne opinia ta