Detinutii de lux scriu carti si scapa de inchisoare. In sfarsit, cineva ia atitudine

Plenul CSM a discutat, marti, subiectul lucrarilor stiintifice semnate de mai multi detinuti si in baza carora acestia au obtinut eliberarea conditionata sau reducerea pedepsei cu un numar de zile, decizia CSM fiind de a se lua o serie de masuri.

"S-a propus stabilirea unor criterii clare de stabilire a caracterului stiintific, efectuarea unui control de catre Inspectie si o analiza a legislatiei altor state", a anuntat pe blog judecatorul Cristi Danilet, membru al CSM.

In sedinta plenului CSM s-a propus ca, in aplicarea art. 96 din Legea nr. 254/2013 si a Regulamentului de aplicare a legii, Ministerul Justitiei sa precizeze "criterii clare pentru stabilirea caracterului stiintific al unei lucrari".

Mai exact, ea trebuie sa fie elaborata "in domenii pentru care sunt organizate studii universitare", caracterul stiintific sa fie stabilit de institutul national de cercetare-dezvoltare sau de consiliul stiintific al institutiei de invatamant superior si sa se tina o evidenta a timpului afectat realizarii lucrarii, condamnatul urmand sa fie supravegheat pe perioada realizarii ei.

De asemenea, s-a propus ca detinutul "sa prezinte o recomandare scrisa din partea unui profesor sau conferentiar universitar din specialitatea in care urmeaza sa fie elaborata lucrarea" si sa poata face cerere de acordare a zilelor castigate doar dupa ce lucrarea este publicata si apar mai multe acte, printre care "doua rapoarte de recenzie si declaratia cu privire la originalitate din partea autorului si editorului".

Totodata, s-a propus verificarea cunostintelor de tehnoredactare ale condamnatului, in cazul in care acesta urmeaza sa o editeze singur.

In acelasi timp, "s-a dispus ca Inspectia Judiciara sa efectueze un control tematic cu privire la modul de aplicare a dispozitiilor art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 254/2013 de catre judecatorii de supraveghere a privarii de libertate si instantele de judecata, eventualele probleme intampinate, precum si pentru identificarea masurilor care se impun a fi adoptate", informeaza sursa citata.

In plus, CSM va elabora "un studiu de drept comparat pentru a se analiza existenta in legislatiile altor state a posibilitatii de liberare conditionata in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate".

Mai multi condamnati, printre care Adrian Nastase, George Copos, Gigi Becali, Antonie Solomon sau Ioan Niculae au sustinut ca au elaborat cateva lucrari stiintifice in timpul perioadei de detentie, beneficiind astfel de reducerea pedepsei.

Cel mai recent caz de acest fel este al fostului fotbalist Gica Popescu, condamnat in martie anul trecut la 3 ani, 4 luni si 10 zile de inchisoare in dosarul Transferurilor. Jurnalistii de la Adevarul relatau in urma cu cateva zile ca Gica Popescu se pregateste sa ceara eliberarea conditionata dupa ce ar fi scris patru carti in inchisoare.

Cele patru carti au aparut la aceeasi editura, "Scrisul Romanesc" din Craiova, nu sunt accesibile publicului larg si poarta titlurile: "Abordari teoretice si practico-metodice ale predarii jocului de fotbal in centrele de copii si juniori din perspectiva interdisciplinara", "Consideratii privind optimizarea strategiei de promovare a jocului de fotbal la nivel scolar", "Fotbal pentru viitori fotbalisti profesionisti" si "Personalitatea sportivului". (Ziare.com)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Casă în pericol, semnal de alarmă tras de pompieri!

astăzi, 19:35

O casă din orașul Darabani a fost în pericol, sâmbătă seara, după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins. Pompierii militari de la Punctul de Luc...

Remiză între FC Botoșani și Sepsi. Arbitrul a oferit faza meciului!

astăzi, 16:51

Meciul a început cu un gol marcat de Mitrov în minutul 4, după un contraatac fulgerător al gazdelor, însă reușita a fost anulată pentru ofsaid. Decizia a fost confirmată din ca...

Cum și-a cumpărat Cristina Ciobănașu prima mașină. ”M-a învățat să fiu responsabilă și calculată!”

astăzi, 15:24

Ruxandra Ion a reușit întotdeauna să ajungă în top cu producțiile pe care le-a lansat. Cunoscuta producătoare a făcut istorie, întâi la PRO TV, iar apoi la Antena 1. A creat magie și poveș...