Deținătorii și utilizatorii de obiecte pirotehnice, în vizorul polițiștilor (video)

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Susbstanțe Periculoase vor intensifica în perioada următoare acțiunile de prevenire, identificare și sancționare a faptelor de natură penală și contravențională săvârșite cu privire la articolele pirotehnice.

Deținătorii și utilizatorii de obiecte pirotehnice, în vizorul polițiștilor (video)

La nivelul Poliției Române sunt continuate și în acest an activitățile pentru prevenirea evenimentelor negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice, care au drept scop creșterea siguranței cetățeanului, în contextul apropiatelor Sărbători de iarnă, a precizat comisar șef de poliție Râznic Cristian Șefului Serviciului Arme, Explozivi și Susbstanțe Periculoase din cadrul IPJ Botoșani, în cadrul conferinței de presă susținută joi, 7 decembrie 2023, la sediul instituției.

Potrivit Șefului Serviciului Arme, Explozivi și Susbstanțe Periculoase, obiectivele urmărite în cadrul acestor acțiuni vizează, în principal, următoarele:

  • prevenirea producerii unor evenimente negative cu consecințe asupra ordinii și siguranței publicesau de altă natură, cum ar fi răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri;
  • prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională la regimul articolelor pirotehnice;
  • optimizarea cooperării interinstituționale și  a schimbului de informații între agențiile de aplicare a legii cu atribuții în domeniu prevenirii și combaterii infracționalității
  • cunoașterea și respectarea legislației în domeniu de către cetățeni pentru a achiziționa, deține și utiliza exclusiv articole pirotehnice din categoriile celor permise;
  • conștientizarea cetățenilor și a reprezentanților societăților comerciale autorizate cu privire la riscurile utilizării necorespunzătoare, respectiv a comercializării ilegale a articolelor pirotehnice și potențialele pericole la care se expun.

La nivelul județului Botoșani există 8 societăți comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice, potrivit reprezentanților IPJ Botoșani.

Până în acest moment, în urma activităților specifice desfășurate de polițiști, au identificat și confiscat aproximativ 16.000 de articole pirotehnice, în cantitate de peste 300 de kg.

Au fost întocmite 16 dosare penale privind săvârșirea infracțiunii la regimul articolelor pirotehnice, neregulile fiind depistate cu prilejul unor percheziții și controale în trafic.  

În data de 3 decembrie, polițiștii de la Secția Rurală Hlipiceni au oprit în trafic un autoturism condus de un bărbat de 53 de ani din localitatea Călărași, județul Botoșani, care avea un comportament suspect, ceea ce i-a determinat pe polițiști să efectueze un control asupra autoturismului.

Cu acest prilej, în interiorul autoturismului au fost identificate mai multe articole pirotehnice, care au fost confiscate.

De la începutul anului până în prezent, polițiștii botoșăneni au întocmit 16 dosare penale privind săvârșirea de infracțiuni la regimul articolelor pirotehnice, neregulile fiind depistate cu prilejul unor percheziții și controale în trafic.  

 

 

Spune-ne opinia ta