Despre virtuţile binefăcătoare ale pelinului

Proprietăţile sale dezinfectante, diuretice, depurative, laxative, vermifuge, antiinflamatoare, stimulente gastric, tonic-amare şi cicatrizante fac din pelin o plantă medicinală care nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie
 
La nivelul aparatului digestiv pelinul acţionează în indigestii, balonări, crampe, gastrite hipoacide, enterite, ciroză, hepatită, dischinezie biliară, vome, constipaţie, hemoroizi, paraziţi intestinali şi lipsa poftei de mâncare.

 De asemenea, acţionează în astenia persoanelor anemice, a celor aflate în convalescenţă, în cazul celor care suferă de dureri de cap, hipertensiune, boli pulmonare provocate de frig, reumatism, gută.

Pelinul este recomandat şi în caz de plăgi purulente, furuncule, ulceraţii, pecingine, umflături, contuzii, înţepături de insecte.

 Moduri de folosinţă:

- infuzie din două linguriţe frunze uscate la 200 ml apă clocotită; se beau două ceaiuri pe zi, înainte de mese pentru stimularea poftei de mâncare sau după mese pentru alte afecţiuni;
- tinctură din 20 g herba uscată la 100 ml alcool 400; se iau 15-20 picături într-o infuzie de mentă îndulcită cu miere de albine, cu 30 minute înainte de mese ca aperitiv;
- vin de pelin din 30 g vârfuri înflorite la un litru de vin alb, se macerează şi se bea câte un păhărel înainte de mese, ca aperitiv şi tonic, sau după mese, ca digestiv;
-sirop digestiv şi vermifug (din 150 g vârfuri înflorite la un litru apă fiartă şi 500 g miere);
- pulbere din frunze uscate şi măcinate cu efecte febrifuge şi vermifuge;
- băi locale şi comprese  cu decoct  pentru tratarea rănilor greu vindecabile, ulceraţii ale pielii şi înţepături de insecte;
- cataplasme puse pe luxaţii şi umflături;
- cataplasme din frunze de pelin fierte în lapte cu câţiva căţei de usturoi, aplicate pe abdomenul copiilor purtători de viermi intestinali.

 Atenţie! Preparatele cu pelin nu se adminstrează sub formă de preparate pentru uz intern femeilor însărcinate sau celor care alăptează, persoanelor care suferă de iritaţii gastrice (ulcer gastric şi duodenal) sau persoanelor irascibile sau cu tendinţă spre congestie cerebrală.

Pentru gustul aromat, pelinul are virtuţi culinare, fiind folosit în bucătărie la neutralizarea grăsimilor, condimentarea fripturilor din carne grasă de gâscă, raţă, porc şi mistreţ, care devin mai gustoase şi uşor digerabile. Alte condimentări se fac la preparatele din varză şi ciuperci.

(prof. univ. dr. Constantin Milică)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul Sănătăţii: "Din păcate, încă există mulţi români care consideră că vor fi microcipaţi"

Sunday, 9 November 2025

Există din păcate un procent destul de ridicat de oameni în România care consideră că odată cu noua carte de asigurări de sănătate electronică vor fi microcipați, a declarat dumi...

Soția ar putea să-și păstreze numele din timpul căsătoriei, în caz de divorț, fără să aibă nevoie de acordul soțului. Ce prevede un proiect de lege!

Sunday, 9 November 2025

În cazul unui divorţ, soţia îşi va putea păstra numele din timpul căsătoriei independent de consimţământul soţului, potrivit unui proiect de lege co-iniţiat de deputaţii U...

Organizatorii de nunți și botezuri, noile ținte ale ANAF. Zeci de firme din domeniul serviciilor pentru evenimente vor fi verificate!

Sunday, 9 November 2025

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că va efectua în perioada următoare controale în domeniul serviciilor pentru evenimente. Astfel, începând de l...