Proprietăţile sale dezinfectante, diuretice, depurative, laxative, vermifuge, antiinflamatoare, stimulente gastric, tonic-amare şi cicatrizante fac din pelin o plantă medicinală care nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie
La nivelul aparatului digestiv pelinul acţionează în indigestii, balonări, crampe, gastrite hipoacide, enterite, ciroză, hepatită, dischinezie biliară, vome, constipaţie, hemoroizi, paraziţi intestinali şi lipsa poftei de mâncare.
De asemenea, acţionează în astenia persoanelor anemice, a celor aflate în convalescenţă, în cazul celor care suferă de dureri de cap, hipertensiune, boli pulmonare provocate de frig, reumatism, gută.
Pelinul este recomandat şi în caz de plăgi purulente, furuncule, ulceraţii, pecingine, umflături, contuzii, înţepături de insecte.
Moduri de folosinţă:
- infuzie din două linguriţe frunze uscate la 200 ml apă clocotită; se beau două ceaiuri pe zi, înainte de mese pentru stimularea poftei de mâncare sau după mese pentru alte afecţiuni;
- tinctură din 20 g herba uscată la 100 ml alcool 400; se iau 15-20 picături într-o infuzie de mentă îndulcită cu miere de albine, cu 30 minute înainte de mese ca aperitiv;
- vin de pelin din 30 g vârfuri înflorite la un litru de vin alb, se macerează şi se bea câte un păhărel înainte de mese, ca aperitiv şi tonic, sau după mese, ca digestiv;
-sirop digestiv şi vermifug (din 150 g vârfuri înflorite la un litru apă fiartă şi 500 g miere);
- pulbere din frunze uscate şi măcinate cu efecte febrifuge şi vermifuge;
- băi locale şi comprese cu decoct pentru tratarea rănilor greu vindecabile, ulceraţii ale pielii şi înţepături de insecte;
- cataplasme puse pe luxaţii şi umflături;
- cataplasme din frunze de pelin fierte în lapte cu câţiva căţei de usturoi, aplicate pe abdomenul copiilor purtători de viermi intestinali.
Atenţie! Preparatele cu pelin nu se adminstrează sub formă de preparate pentru uz intern femeilor însărcinate sau celor care alăptează, persoanelor care suferă de iritaţii gastrice (ulcer gastric şi duodenal) sau persoanelor irascibile sau cu tendinţă spre congestie cerebrală.
Pentru gustul aromat, pelinul are virtuţi culinare, fiind folosit în bucătărie la neutralizarea grăsimilor, condimentarea fripturilor din carne grasă de gâscă, raţă, porc şi mistreţ, care devin mai gustoase şi uşor digerabile. Alte condimentări se fac la preparatele din varză şi ciuperci.
(prof. univ. dr. Constantin Milică)
Despre virtuţile binefăcătoare ale pelinului
Stiri Botosani Friday, 31 May 2013 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Un bărbat s-a ales cu permisul suspendat din motive medicale, polițiștii l-au prins (din nou) la volan!
astăzi, 14:50
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani-Biroul Rutier au oprit pentru control, pe Calea Națională, un autoturism condus de un bărbat de 45 de ani, din municipiul Botoșani. &Ici...
Valeriu Iftime (PNL): „Eu nu am de gând să mă lipesc de scaun și îmi fac apariția doar pe câte o scenă” (Video)
astăzi, 14:04
Să fii președinte al Consiliului Județean doar ca să primești osanale, să auzi cât ești de grozav când stai la birou sau tai trei panglici înseamnă că habar nu ai ce î...
Control al polițiștilor la transportatorii de lemne, s-a lăsat cu amenzi și marfă confiscată!
astăzi, 13:01
În cadrul activităților au fost verificate 30 de autovehicule, dintre care zece care transportau material lemnos. În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 11 sancțiuni contr...