Despre virtuţile binefăcătoare ale pelinului
Stiri Botosani Friday, 31 May 2013 ActualitateLa nivelul aparatului digestiv pelinul acÅ£ionează în indigestii, balonări, crampe, gastrite hipoacide, enterite, ciroză, hepatită, dischinezie biliară, vome, constipaÅ£ie, hemoroizi, paraziÅ£i intestinali ÅŸi lipsa poftei de mâncare.
De asemenea, acÅ£ionează în astenia persoanelor anemice, a celor aflate în convalescenţă, în cazul celor care suferă de dureri de cap, hipertensiune, boli pulmonare provocate de frig, reumatism, gută.
Pelinul este recomandat ÅŸi în caz de plăgi purulente, furuncule, ulceraÅ£ii, pecingine, umflături, contuzii, înÅ£epături de insecte.
Moduri de folosinţă:
- infuzie din două linguriÅ£e frunze uscate la 200 ml apă clocotită; se beau două ceaiuri pe zi, înainte de mese pentru stimularea poftei de mâncare sau după mese pentru alte afecÅ£iuni;
- tinctură din 20 g herba uscată la 100 ml alcool 400; se iau 15-20 picături într-o infuzie de mentă îndulcită cu miere de albine, cu 30 minute înainte de mese ca aperitiv;
- vin de pelin din 30 g vârfuri înflorite la un litru de vin alb, se macerează ÅŸi se bea câte un păhărel înainte de mese, ca aperitiv ÅŸi tonic, sau după mese, ca digestiv;
-sirop digestiv ÅŸi vermifug (din 150 g vârfuri înflorite la un litru apă fiartă ÅŸi 500 g miere);
- pulbere din frunze uscate şi măcinate cu efecte febrifuge şi vermifuge;
- băi locale ÅŸi comprese cu decoct pentru tratarea rănilor greu vindecabile, ulceraÅ£ii ale pielii ÅŸi înÅ£epături de insecte;
- cataplasme puse pe luxaţii şi umflături;
- cataplasme din frunze de pelin fierte în lapte cu câÅ£iva căţei de usturoi, aplicate pe abdomenul copiilor purtători de viermi intestinali.
AtenÅ£ie! Preparatele cu pelin nu se adminstrează sub formă de preparate pentru uz intern femeilor însărcinate sau celor care alăptează, persoanelor care suferă de iritaÅ£ii gastrice (ulcer gastric ÅŸi duodenal) sau persoanelor irascibile sau cu tendinţă spre congestie cerebrală.
Pentru gustul aromat, pelinul are virtuÅ£i culinare, fiind folosit în bucătărie la neutralizarea grăsimilor, condimentarea fripturilor din carne grasă de gâscă, raţă, porc ÅŸi mistreÅ£, care devin mai gustoase ÅŸi uÅŸor digerabile. Alte condimentări se fac la preparatele din varză ÅŸi ciuperci.
(prof. univ. dr. Constantin Milică)
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Director ANPC: Lǎmâile sub 45 mm diametru şi portocalele sub 60 mm diametru, considerate furaj animalier, în orice ţară civilizată!
”Suntem bătaia de joc a importatorilor de citrice, dar ÅŸi a achizitorilor din marketuri!”, spune Paul Anghel, director general în DirecÅ£ia Generală Control ÅŸi Supraveghere PiaÅ£...
Sărbători în lacrimi, o fetiță de 2 ani nu mai are unde să îl aștepte pe Moș Crăciun!
Zilele trecute, un incendiu devastator le-a mistuit complet micuÈ›a garsonieră. Totul este negru, scrum È™i cenușă. În doar câteva minute a ars tot ceea ce aveau. În prag de iarnÄ...
Cum este tratat un bărbat care vrea să divorțeze
La tribunal, un proces de divorÅ£: - Dar, domnule, de ce vreÅ£i să divorÅ£aÅ£i, întreabă judecătorul. - SoÅ£ia mea mă tratează ca pe un câine. - Vă loveÅŸte? Vă jigneÅŸte? - Nu,...

Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 2.03 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici