Despre virtuţile binefăcătoare ale pelinului
Stiri Botosani Friday, 31 May 2013 ActualitateLa nivelul aparatului digestiv pelinul acţionează în indigestii, balonări, crampe, gastrite hipoacide, enterite, ciroză, hepatită, dischinezie biliară, vome, constipaţie, hemoroizi, paraziţi intestinali şi lipsa poftei de mâncare.
De asemenea, acţionează în astenia persoanelor anemice, a celor aflate în convalescenţă, în cazul celor care suferă de dureri de cap, hipertensiune, boli pulmonare provocate de frig, reumatism, gută.
Pelinul este recomandat şi în caz de plăgi purulente, furuncule, ulceraţii, pecingine, umflături, contuzii, înţepături de insecte.
Moduri de folosinţă:
- infuzie din două linguriţe frunze uscate la 200 ml apă clocotită; se beau două ceaiuri pe zi, înainte de mese pentru stimularea poftei de mâncare sau după mese pentru alte afecţiuni;
- tinctură din 20 g herba uscată la 100 ml alcool 400; se iau 15-20 picături într-o infuzie de mentă îndulcită cu miere de albine, cu 30 minute înainte de mese ca aperitiv;
- vin de pelin din 30 g vârfuri înflorite la un litru de vin alb, se macerează şi se bea câte un păhărel înainte de mese, ca aperitiv şi tonic, sau după mese, ca digestiv;
-sirop digestiv şi vermifug (din 150 g vârfuri înflorite la un litru apă fiartă şi 500 g miere);
- pulbere din frunze uscate şi măcinate cu efecte febrifuge şi vermifuge;
- băi locale şi comprese cu decoct pentru tratarea rănilor greu vindecabile, ulceraţii ale pielii şi înţepături de insecte;
- cataplasme puse pe luxaţii şi umflături;
- cataplasme din frunze de pelin fierte în lapte cu câţiva căţei de usturoi, aplicate pe abdomenul copiilor purtători de viermi intestinali.
Atenţie! Preparatele cu pelin nu se adminstrează sub formă de preparate pentru uz intern femeilor însărcinate sau celor care alăptează, persoanelor care suferă de iritaţii gastrice (ulcer gastric şi duodenal) sau persoanelor irascibile sau cu tendinţă spre congestie cerebrală.
Pentru gustul aromat, pelinul are virtuţi culinare, fiind folosit în bucătărie la neutralizarea grăsimilor, condimentarea fripturilor din carne grasă de gâscă, raţă, porc şi mistreţ, care devin mai gustoase şi uşor digerabile. Alte condimentări se fac la preparatele din varză şi ciuperci.
(prof. univ. dr. Constantin Milică)
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Prezența la vot, în Diaspora – A fost depășit numărul de voturi din 22 noiembrie 2024!
Votul în străinătate pentru alegerea Preşedintelui României a început odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă. Votul în străinătate se desfă...
Trei profesori de la o școală din Botoșani, participanți la un curs de formare în Praga! (Foto)
În perioada 28 aprilie -2 mai 2025,în cadrul Acreditarii Erasmus + cu Nr finanțare: 2024-1-RO01-KA121-SCH-000210984, trei cadre didactice de la Școala Gimnazială Nr.1Albești au partici...
Fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte dă în judecată Înalta Curte, deoarece consideră că a fost nedreptățită!
Lăcrămioara Axinte, fostă judecătoare și vicepreședintă a Tribunalului Botoșani, a dat în judecată Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), prin care solicită recalcu...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.81 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici