Despre Rezonanța Magnetică

Despre Rezonanța Magnetică
Rezonanța Magnetică (RMN sau IRM) este o metodă neiradiantă, care folosește un câmp magnetic și impulsuri de radiofrecvență pentru obținerea imaginilor. Are o sensibilitate crescută a constrastului tisular (posibilitatea de a distinge între mai multe categorii de țesuturi și, implicit, detectare superioară a leziunilor, comparativ cu alte tehnici imagistice) și permite obținerea unor imagini detaliate în diverse planuri, ceea ce permite o localizare precisă a leziunilor, foarte utilă în planificarea intervențiilor chirurgicale.



Cu ajutorul campului magnetic si a undelor de radiofrecventa, RMN-ul ofera imagini ale diferitelor organe si tesuturi, cu scopul de a facilita punerea unui diagnostic. Persoana este plasata într-un tub magnetic (în care trebuie sa stea nemiscata), iar cu ajutorul undelor de radiofrecventa si a semnalelor se poate realiza reconstructia imaginii organului sau tesutului investigat.Cu ajutorul RMN-ului pot fi investigate toate organele.

Cel mai frecvent, analiza este indicata în afectiunile craniene (leziuni nervoase, anevrisme cerebrale, accidente vasculare cerebrale, afectiuni ale ochilor si urechilor), cele ale coloanei vertebrale, de la nivelul vaselor de sange (angio-RMN - tromboza, probleme circulatorii), osteo-articulare (fracturi, tumori osoase, rupturi la nivelul tendoanelor si ligamentelor, infectii ale oaselor), toracice (inima, plamani, cancer mamar), dar si cele abdomino-pelviene (leziuni ale ficatului, pancreasului, splinei, rinichilor, ovarelor si prostatei).







 




Uneori este necesară administrarea de substanță de contrast intravenoasă, pe bază de Gadolinium, dar riscul și gravitatea reacțiilor alergine sunt mult reduse comparativ cu cele dezvoltate la substanța de contrast iodată. Fiind o metodă neiradiantă, se poate efectua de către femeile gravide în ultimele două trimestre de sarcină, în special pentru eventuale malformații ale fătului evidențiate la examenul ecografic.
Inainte de a intra în tubul magnetic, persoana trebuie sa scoata toate obiectele metalice pe care le are asupra sa. Printre acestea se numara cheile, ochelarii, agrafele de par, cerceii, aparatul auditiv, protezele dentare, ceasuri, cardurile bancare si telefoane mobile. Investigatia poate dura aproximativ 30-60 de minute, timp în care pacientul trebuie sa asculte indicatiile medicului.

Contraindicatii: Exista cateva categorii de persoane care nu pot efectua aceasta procedura: cele care au pacemaker cardiac, proteze valvulare cardiace si implanturi cu neurostimulatori. Nu pot realiza investigatia persoanele care au proteze (auditive ori la nivelul mainilor si picioarelor) sau femeile însarcinate (se face doar daca este absoluta nevoie) ori cele cu sterilet. In cazul persoanelor claustrofobe se poate apela la sedare. 
  
Pretul: unei proceduri RMN (cu sau fara substanta de contrast) poate varia între 305-1255 lei. De exemplu, investigatia RMN pentru zona abdomen-pelvis poate costa 905 lei, în timp ce pentru tot corpul poate ajunge si pana la 1235lei.

Rezultatul se elibereaza in 24 – 48 h. 
Str. Calea Naţională nr.2,  Botoșani
În curtea Spitalului de Recuperare
“Sf. Gheorghe“
 
Telefoane programări:
0231.51.61.35 sau 0787.87.52.41
 
Program:
Luni - Sâmbătă 8:00 - 20:00
 
Programări on-line:  www.rmn.molimag.eu sau programari@rmn.molimag.eu
(P).