Despre efectele benefice ale "laptelui vegetal"
Stiri Botosani Monday, 8 September 2014 ActualitateStrugurii se recoltează la maturitate, în lunile august - octombrie, pe timp însorit, fără ploaie şi fără vânt puternic. Există un mare număr de soiuri şi varietăţi, unele destinate consumului la masă, iar altele pentru vinificaţie.
Fiind uşor asimilabili, strugurii reprezintă excelente produse energetice, musculare şi nervoase pentru organism, apoi remineralizante foarte bune, antitoxice, stimulente şi decongestive pentru ficat. În egală măsură sunt diuretice, laxative şi răcoritoare.
Datorită acestor calităţi, strugurii prezintă o eficacitate foarte ridicată în tratarea următoarelor boli:
- anemie, convalescenţă, demineralizare, rahitism, astenie şi surmenaj;
- tulburări digestive, gastrite, congestia ficatului şi splinei, constipaţie cronică, litiază biliară, mărirea secreţiei, enterite, dizenterie, intoxicaţii cu mercur sau plumb, hemoroizi;
- reumatism, artritism, gută;
- tuse convulsivă, astm bronşic, stări febrile, iritaţii ale căilor respiratorii, tuberculoză pulmonară;
- hipertensiune arterială, ateroscleroză coronariană;
- nefrite, litiază renală, azotemie, edeme renale, eliminarea acidului uric;
- obezitate;
- favorizarea acuităţii vizuale;
- dermatoze, acnee şi reîntinerire cutanată.
Cura de struguri proaspeţi durează 3-4 săptămâni şi constă din consumul zilnic a 1-2 kg struguri bine spălaţi pentru a îndepărta substanţele pesticide folosite la tratamentele anterioare ale viei. Doza zilnică se împarte în trei părţi: câte o treime luate cu o oră înainte de micul dejun şi înainte de cele două mese principale. În obezitate se recomandă ca din 10 zile să se consume numai struguri timp de 2 zile.
Sucul de struguri, obţinut prin prelucrarea primară a strugurilor ajunşi la maturitate, are o valoare nutritivă foarte ridicată, analizele demonstrând că este superior laptelui prin conţinutul în zahăr, materii azotate, săruri minerale şi prin valoarea calorică de peste 900 calorii la 1 kg. Pe acest considerent, mustul din struguri a fost denumit "laptele vegetal".
Principalele proprietăţi terapeutice sunt: tonice-aperitive, nutritive, depurative, stomahice, diuretice, laxative şi excelent remineralizante, pentru care se recomandă în:
- anemie, convalescenţă;
- tulburări digestive, acidoză, afecţiuni hepatobiliare;
- colesterolemie, obezitate;
- reumatism, gută;
- insuficienţă cardiacă;
- calmarea durerilor.
În caz de intoxicare, se bea câte 1 litru must nefermentat timp de câteva zile consecutiv. La obezitate se consumă zilnic câte 700-1500 ml, timp de 1-2 zile pe săptămână.
Cura cu must din struguri de bună calitate durează 3-4 săptămâni şi constă din consumul a 3 pahare pe zi, din care jumătate din cantitate se ia dimineaţa, pe nemâncate, iar restul la cele două mese principale.
Prof. univ. dr. Constantin MILICĂ
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (323)
Prin intermediul domnului Florin Rotaru am primit “Epigrama” nr. 109 din septembrie 2024. Conţinutul e dens şi nu se abate de la titlul revistei. Aşa cum îi stă bine unei p...
Calendar ortodox, 13 octombrie: Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi; Sf. Mc. Carp, Papil, Agatodor, Agatonica şi Florentie
Fiind chinuiţi în oraşul Tiatira, aceştia nu s-au lepădat de credinţa creştină, ci au fost puternici, cu ajutorul harului dumnezeiesc, până la sfârşit. Valeriu le-a confisca...
Sute de credincioși din localitățile Botoșaniului, în pelerinaj la moaștele Cuvioasei Parascheva! (foto)
În zorii zilei, pregătiți cu apă, provizii, unii cu medicamente și îmbrăcați potrivit vremii capricioase, credincioșii din parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena&r...
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici