Despagubirile RCA vor fi platite de asiguratori in cel mult 10 zile

Firmele de asigurare vor fi obligate sa efectueze plata daunelor RCA, in cel mult 10 zile, de la data depunerii documentelor, asiguratii avand posibilitatea de a solicita despagubirile la valoarea preturilor practicate de unitatile de specialitate, potrivit modificarilor ce vor fi aduse Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA), informeaza un comunicat de presa al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), remis catre redactia Avocatnet.ro.

In scopul protejarii intereselor asiguratilor RCA, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a hotarat modificarea Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA).

Potrivit CSA, principalele modificari aduse acestor norme sunt:

•Partea pagubita are dreptul de a solicita despagubiri pentru prejudiciile produse autovehiculului, inainte de efectuarea reparatiei acestuia. Asiguratorul RCA are obligatia de a stabili cuantumul despagubirii la valoarea preturilor practicate de catre unitatile de specialitate sau prevazute in cataloagele de specialitate astfel incat despagubirea primita sa-i permita pagubitului efectuarea reparatiilor.

Pana acum, in aceste situatii, costul reparatiilor era stabilit pe baza evaluarii asiguratorilor, iar preturile erau cel mult la nivelul celor practicate de catre unitatile de specialitate. Aceasta masura va permite pagubitilor sa solicite intai plata despagubirilor si ulterior sa efectueze reparatiile necesare.

•Asiguratorul RCA are obligatia, in situatia in care are suspiciuni intemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, de a comunica in scris asiguratului si pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, intentia de a desfasura investigatii. Aceste investigatii nu pot dura mai mult de 3 luni de la data avizarii daunei;

•Asiguratorul RCA are obligatia de a efectua plata dosarelor de dauna, in maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei fata de 15 zile asa cum era stabilit pana acum.

De asemenea, CSA precizeaza ca, in orice situatie, pagubitii au posibilitatea de a efectua reparatia la orice unitate reparatoare doresc, indiferent daca aceasta se afla sau nu pe lista service-urilor cu care societatea de asigurare are incheiate conventii de colaborare.

"Am decis modificarea normelor RCA pentru a sprijini si mai mult interesele asiguratilor si imi exprim speranta ca aceste demersuri vor conduce la imbunatatirea serviciilor prestate de catre companiile de asigurare. Daca pana acum societatea de asigurare stabilea valoarea despagubirilor potrivit propriilor criterii, acum valoarea pagubei se stabileste avand in vedere preturile practicate de catre unitatile de specialitate sau cele din cataloagele de specialitate", a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, doamna Angela Toncescu.

Modificarile vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

astăzi, 22:29
155

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

astăzi, 19:10
126

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

astăzi, 18:09
366

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...