Despagubiri de pana la 50.000 de euro pentru magistratii prejudiciati in timpul serviciului

Despagubiri de pana la 50.000 de euro pentru magistratii prejudiciati in timpul serviciului
Judecatorii si procurorii a caror viata este afectata printr-o fapta prevazuta de legea penala vor primi despagubiri cuprinse intre 8.000 si 20.000 de euro, potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Justitiei. De asemenea, magistratii vor fi despagubiti cu pana la 50.000 de euro si pentru bunurile care le sunt distruse.

Potrivit proiectului de HG privind conditiile de acordare a despagubirilor pentru unele prejudicii suferite de magistrati in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu acestea, magistratii beneficiaza de despagubiri banesti daca "viata, integritatea corporala, sanatatea ori anumite bunuri le sunt afectate printr-o fapta prevazuta de legea penala, savarsita impotriva lor cu intentie sau cu intentie depasita, ca urmare sau in legatura cu exercitarea de catre magistrati a atributiilor de serviciu".

Plata despagubirii se face in numerar sau in cont bancar, urmand a se face demersurile necesare pentru recuperarea sumelor platite de la persoanele care se fac vinovate de producerea prejudiciilor. In acelasi timp, se prevede ca nu se vor acorda despagubiri daca, la savarsirea faptei impotriva magistratului, "a concurat fapta sau atitudinea acestuia, constand intr-o incalcare grava a legii sau a regulamentelor profesiei, cu privire la statut, organizare, conduita sau etica profesionala".

Potrivit proiectului elaborat de MJ, magistratii vor primi 30.000 de euro in cazul vatamarii corporale sau al imbolnavirii grave, suma care va acoperi costurile tratamentului medical. De asemenea, magistratii au dreptul si la acordarea unei compensatii pentru vatamarea suferita, acordata integral, o singura data, fara a afecta alte drepturi, indemnizatii sau despagubiri la care este indreptatit magistratul, in limita a 5.000 de euro.

In cazul in care fapta comisa impotriva magistratului are drept consecinta invaliditatea acestuia, acesta va primi:

• 20.000 euro, echivalent in lei la data platii, pentru invaliditate de gradul I;
• 14.000 euro, echivalent in lei la data platii, pentru invaliditate de gradul al II-lea;
• 8.000 euro, echivalent in lei la data platii, pentru invaliditate de gradul al III-lea.

Totodata, urmasii magistratului au dreptul la o despagubire de 30.000 de euro daca magistratul isi pierde viata in urma unui astfel de incident.

In acelasi timp, proiectul prevede acordarea unor despagubiri de pana la 50.000 de euro pentru distrugerea, totala sau partiala, a unor bunuri imobile ori autovehicule, aflate in proprietatea magistratului. Daca acestuia ii sunt distruse mai multe bunuri, se acorda despagubiri pentru fiecare prejudiciu in parte, fara insa ca despagubirile cumulate sa poata depasi echivalentul sumei de 100.000 euro.

avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
439

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
442

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
260

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...