Deputatilor care isi pierd mandatul li se pregateste un ghid de inapoiere a bunurilor

Deputatilor care isi pierd mandatul li se pregateste un ghid de inapoiere a bunurilor
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a discutat luni un Memorandum intern cu privire la unele Masuri privind incetarea si inceperea exercitarii mandatului de deputat, in care se prevede inapoierea bunurilor din birourile parlamentare, a masinilor, precum si a documentelor secrete.

Mai intai, Camera trebuie sa faca pana pe 23 noiembrie o lista cu deputatii care nu mai candideaza, iar pana pe 17 decembrie, lista va fi completata cu deputatii care nu sunt realesi la parlamentare.

In cazul tuturor celor care intra in aceste liste, sumele ramase neutilizate din suma forfetara, precum si stampilele deputatilor sau ale asociatiilor pentru birourile parlamentare vor fi restituite. Contractele de inchiriere pentru birourile parlamentare din circumscriptie vor fi reziliate, posturile telefonice din birourile parlamentare se desfiinteaza, iar contractele de munca ale personalului din birourile parlamentare inceteaza, se arata in ghidul de masuri.

 Autoturismele deputatilor care nu sunt realesi vor fi inapoiate in prezenta unui delegat al Directiei pentru transporturi, care va constata starea masinii, bunurile din dotarea birourilor parlamentare vor fi predate noului deputat ales in colegiul respectiv, iar bunurile care lipsesc vor fi achitate de deputatul care nu a fost reales la valoarea de inlocuire la data constatarii, se mai arata in proiect.

 "Certificatele sau autorizatiile de acces la informatiile nationale si NATO clasificate isi inceteaza valabilitatea si se retrag deputatilor care detin astfel de documente. De asemenea, documentele clasificate, indiferent de clasa (secrete de stat sau secret de serviciu) sau de nivel de secretizare (secret, strict secret), inclusiv cartile de telefon "S" vor fi predate Biroului pentru protectia informatiilor clasificate", stipuleaza ghidul elaborat de Camera.

 Secretarul BP al Camerei, Georgian Pop, a explicat la finalul sedintie ca ghidul a fost elaborat pentru a se evita interpretarile.

 "Mai trebuie analizat, trebuie sa gasim niste proceduri foarte clare. O parte din actualii membri ai Camerei Deputatilor este de asteptat sa fie realesi, dar o parte nu se vor mai regasi si la biroul parlamentar al fiecarui deputat exista o dotare minima, chestiuni de logistica, un telefon, un copiator, chestiuni de mobilier si trebuie facute niste proceduri imbunatatite pentru predarea si primirea acestora", a declarat Pop.

Intrebat de ce este nevoie de un astfel de ghid, social-democratul a indicat: "Unde exista proceduri clare, institutiile functioneaza bine, unde procedurile nu sunt clare, intervin interpretarile".

Pop a mai declarat ca din cate stie, ideea acestui ghid a venit din partea secretariatului general al Camerei. "Nu este nimic spectaculos, spune, de exemplu, atunci cand preiei un copiator, cum il dai inapoi", a completat acesta. Masurile din ghid se vor adopta intr-o sedinta ulterioara a BP, a declarat Pop.

ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
190

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
95

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
104

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...