Deputatii NU vor introducerea cazierului profesional in sistemul bugetar

Angajatii statului ar putea fi obligati, pe viitor, sa isi declare studiile si starea de sanatate, in caz contrar putand fi sanctionati cu amenda ce poate ajunge pana la 2000 lei, se arata in 2 proiecte de lege inregistrate la Camera Deputatilor la inceputul lunii februarie. Desi deputatii au respins recent ambele initiative legislative, Senatul va avea ultimul cuvant.

Un proiect de lege care vizeaza introducerea cazierului profesionala fost depus la jumatatea lunii ianuarie la Camera Deputatilor de deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru. Totusi, deputatii au respins initiativa, cu 321 voturi pro respingere si 8 impotriva respingerii. Cu toate acestea, Camera Deputatilor este prima camera sesizata, astfel ca Senatul va da votul final in acest caz.
 
Ce este cazierul profesional?
 
Conform propunerii legislative, prin cazier profesional se intelege un dosar ce cuprinde o declaratie educationala si profesionala pe propia raspundere, sustinuta de diplome si foi matricole care sa confirme gradul de pregatire, precum si parcursul profesional. (modelul declaratiei va este prezentat in fisier atasat, n.red.)
 
Cazierul se va depune de catre toti candidatii in momentul depunerii dosarului de candidatura sau dosarului de concurs pentru o anumita functie. Totodata, conform proiectului de lege, cei numiti in functie au un termen de 30 de zile de la data numirii pentru a-si depune dosarul ce cuprinde istoricul studiilor. Nerespectarea acestui termen va constitui contraventiesi va fi sanctionata cu amenda de la 50 la 2.000 lei.
 
Mai mult chiar, sanctiunea creste pentru persoanele care depun un cazier fals. Concret, potrivit documentului mentionat, cei care depun, intentionat, un cazier ce nu corespunde adevarului vor fi pedepsiti potrivit Codului penal pentru infractiunea de fals in declaratii.
 
Proiectul de lege mai stabileste ca evaluarea cazierului profesional se va realiza, din oficiu, de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sau la sesizarea oricarei persoane fizice sau juridice. In plus, evaluarea se va efectua atat pe durata exercitarii functiilor ori demnitatilor publice, cat si timp de 2 ani dupa incetarea mandatului.
 
"Prin introducerea cazierului profesional se vor evita salturile profesionale si stiintifice pe durata exercitarii functiei publice", mentioneaza deputatul initiator in expunerea de motive.


Citeste continuarea pe avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Festivalul - Concurs de Ouă Încondeiate de la Rogojești, Botoșani, a ajuns la a IX-a ediție: Când va avea loc evenimentul!

Tuesday, 11 February 2025

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, în colaborare ...

Bucureștean prins la Botoșani conducând cu permisul contrafăcut!

Tuesday, 11 February 2025

Marți, 11 februarie 2025, în jurul orei 01:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pe drumul public din comuna Havârna, un autoturism condus de un...

Program de Sf. Valentin la Cinema „Unirea”: Recomandarea săptămânii!

Tuesday, 11 February 2025

Vineri, 14 februarie, de la ora 16:00, botoșănenii amatori de filme de dragoste pot viziona filmul „Iubire fără limite”. Doi adolescenți din clase sociale diferite cresc în acel...