Deputatii NU vor introducerea cazierului profesional in sistemul bugetar

Deputatii NU vor introducerea cazierului profesional in sistemul bugetar
Angajatii statului ar putea fi obligati, pe viitor, sa isi declare studiile si starea de sanatate, in caz contrar putand fi sanctionati cu amenda ce poate ajunge pana la 2000 lei, se arata in 2 proiecte de lege inregistrate la Camera Deputatilor la inceputul lunii februarie. Desi deputatii au respins recent ambele initiative legislative, Senatul va avea ultimul cuvant.

Un proiect de lege care vizeaza introducerea cazierului profesionala fost depus la jumatatea lunii ianuarie la Camera Deputatilor de deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru. Totusi, deputatii au respins initiativa, cu 321 voturi pro respingere si 8 impotriva respingerii. Cu toate acestea, Camera Deputatilor este prima camera sesizata, astfel ca Senatul va da votul final in acest caz.
 
Ce este cazierul profesional?
 
Conform propunerii legislative, prin cazier profesional se intelege un dosar ce cuprinde o declaratie educationala si profesionala pe propia raspundere, sustinuta de diplome si foi matricole care sa confirme gradul de pregatire, precum si parcursul profesional. (modelul declaratiei va este prezentat in fisier atasat, n.red.)
 
Cazierul se va depune de catre toti candidatii in momentul depunerii dosarului de candidatura sau dosarului de concurs pentru o anumita functie. Totodata, conform proiectului de lege, cei numiti in functie au un termen de 30 de zile de la data numirii pentru a-si depune dosarul ce cuprinde istoricul studiilor. Nerespectarea acestui termen va constitui contraventiesi va fi sanctionata cu amenda de la 50 la 2.000 lei.
 
Mai mult chiar, sanctiunea creste pentru persoanele care depun un cazier fals. Concret, potrivit documentului mentionat, cei care depun, intentionat, un cazier ce nu corespunde adevarului vor fi pedepsiti potrivit Codului penal pentru infractiunea de fals in declaratii.
 
Proiectul de lege mai stabileste ca evaluarea cazierului profesional se va realiza, din oficiu, de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sau la sesizarea oricarei persoane fizice sau juridice. In plus, evaluarea se va efectua atat pe durata exercitarii functiilor ori demnitatilor publice, cat si timp de 2 ani dupa incetarea mandatului.
 
"Prin introducerea cazierului profesional se vor evita salturile profesionale si stiintifice pe durata exercitarii functiei publice", mentioneaza deputatul initiator in expunerea de motive.


Citeste continuarea pe avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șefii MAI băgați în ședință de prefectul Sorin Cornilă. „Este o perioadă plină de evenimente...” (foto)

astăzi, 15:44
67

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, a convocat miercuri o ședință operativă cu șefii structurilor MAI din județ.La întâlnirea de lucru au participat Comisar șef Cost...

(A) Anunț de interes public pentru locuitorii comunei Mihai Eminescu

astăzi, 15:40
63

Primăria comunei Mihai Eminescu aduce la cunoștință tuturor locuitorilor comunei că, potrivit art. 2, alin (2) lit. d) din Legea 98/2016 privind achizițiile publice, primăria are obligația ca ...

(P) Vrei să găteşti mâncare gustoasă? Iată 7 trucuri pe care trebuie să le încerci

astăzi, 15:30
49

Mâncarea gustoasă şi aromată nu se găseşte doar la restaurante sau la fast-food, ci poate deveni parte din alimentaţia ta zilnică. Poţi să găteşti gustos acasă, indiferent de câ...