De mâine, algocalminul va fi vândut doar pe bază de reţetă

De mâine, algocalminul va fi vândut doar pe bază de reţetă
Algocalminul şi celelalte medicamente care conţin metamizol vor putea fi cumpărate din farmacii numai pe bază de reţetă, începând de mâine, 1 aprilie, potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM).

"În baza Hotărârii Consiliului Ştiintific (HCS) al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) nr. 7 din 23 martie 2010 referitoare la modificarea statutului de eliberare a medicamentelor care conţin metamizol, de la eliberare fără prescripţie medicală, la eliberare cu prescripţie medicală care se reţine în farmacie, toate aceste medicamente vor fi eliberate în conformitate cu HCS al ANM, începând cu data de 1 aprilie 2011", se arăta într-un comunicat al ANM în luna februarie.

Medicamentele care se vor da cu reţetă sunt: Algocalmin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin şi Centralgin.

Metamizolul scade globulele albe din sânge

Această decizie este considerată o metodă de precauţie pentru evitarea apariţiei unei boli care afectează globulele albe şi care este cauzată de prezenţa metamizolului. "Restricţionarea utilizării algocalminului şi a medicamentelor pe bază de metamizol este făcută pentru că s-a constatat că la utilizatorii de algocalmin (metamizol) frecvenţa agranulocitozei (scăderea globulelor albe din sânge), este cu unu la un milion mai mare decât la restul populaţiei", comentează Ioan Fulga, şeful catedrei de farmacologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", din Bucureşti.

Din cauza scăderii globulelor albe din sânge, capacitatea de apărare a organismului împotriva infecţiilor scade. "Persoanele bolnave fac infecţii extrem de severe, chiar cu microbi care nu sunt virulenţi. În plus, agranulozitoza are o mortalitate mare", avertizează medicul Ioan Fulga.

Această boală este mult mai frecventă în nordul Europei, decât în sud, dar şi în Statele Unite ale Americii, iar aici, medicamentul este interzis. În schimb, în ţările din sudul Europei, medicamentul a rămas în uz în continuare.

 


evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
17

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...

”LOC DE DAT CU ... EPIGRAMA” - 300

astăzi, 08:41
33

Georgică Manole, în recentul volum, publicat la Editura Stef, Iași, ”Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra... cărților epigramiștilor”, zici - undeva - că ”...

Eduard Florescu rupe tăcerea după acuzațiile de blat: ”Oameni de nimic!”

astăzi, 08:12
196

Dinamo a avut de suferit cel mai rău de pe urma acestui rezultat pentru că a coborât pe loc direct retrogradabil, iar suporterii au răbufnit. Ulterior, pe rețelele sociale, a părut un scurt...