De mâine, algocalminul va fi vândut doar pe bază de reţetă

Algocalminul şi celelalte medicamente care conţin metamizol vor putea fi cumpărate din farmacii numai pe bază de reţetă, începând de mâine, 1 aprilie, potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM).

"În baza Hotărârii Consiliului Ştiintific (HCS) al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) nr. 7 din 23 martie 2010 referitoare la modificarea statutului de eliberare a medicamentelor care conţin metamizol, de la eliberare fără prescripţie medicală, la eliberare cu prescripţie medicală care se reţine în farmacie, toate aceste medicamente vor fi eliberate în conformitate cu HCS al ANM, începând cu data de 1 aprilie 2011", se arăta într-un comunicat al ANM în luna februarie.

Medicamentele care se vor da cu reţetă sunt: Algocalmin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin şi Centralgin.

Metamizolul scade globulele albe din sânge

Această decizie este considerată o metodă de precauţie pentru evitarea apariţiei unei boli care afectează globulele albe şi care este cauzată de prezenţa metamizolului. "Restricţionarea utilizării algocalminului şi a medicamentelor pe bază de metamizol este făcută pentru că s-a constatat că la utilizatorii de algocalmin (metamizol) frecvenţa agranulocitozei (scăderea globulelor albe din sânge), este cu unu la un milion mai mare decât la restul populaţiei", comentează Ioan Fulga, şeful catedrei de farmacologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", din Bucureşti.

Din cauza scăderii globulelor albe din sânge, capacitatea de apărare a organismului împotriva infecţiilor scade. "Persoanele bolnave fac infecţii extrem de severe, chiar cu microbi care nu sunt virulenţi. În plus, agranulozitoza are o mortalitate mare", avertizează medicul Ioan Fulga.

Această boală este mult mai frecventă în nordul Europei, decât în sud, dar şi în Statele Unite ale Americii, iar aici, medicamentul este interzis. În schimb, în ţările din sudul Europei, medicamentul a rămas în uz în continuare.

 


evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...

Colegiul Medicilor: În ţară sunt activi 304 chirurgi pediatri, care este situația la Botoșani!

astăzi, 14:40

Numărul total al chirurgilor pediatri cu status activ este 304, a transmis Colegiul Medicilor, după o solicitare făcută în contextul cazului adolescentului de 16 ani care a murit la Spitalul...

Ciprian Manolache: „PSD e singurul partid care are programe pentru pregătirea forței de muncă înalt calificată pentru industriile competitive”

astăzi, 14:02

Ciprian Manolache, inspector scolar general adjunct și profesor de limba și literatura română la Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga" din Botoșani, candidat PSD pentru Camera Deputați...