Mai exact, prin OG nr. 8/2013, Guvernul a extins impozitarea pe venit si la anumite activitati agricole care pana acum nu erau supuse impunerii, si anume:
• cultivarea produselor agricole vegetale;
• exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea;
• cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.
De asemenea, si veniturile din silvicultura si piscicultura vor fi impozitate cu 16%, nici acestea nefiind incluse pana acum in sfera impozitarii pe venit.
Pentru veniturile obtinute din toate aceste activitati se va plati o cota de impozit de 16%, indiferent daca sunt obtinute individual s-au intr-o forma de asociere.
Sistem real sau norma de venit?
Sistemul de impunere al noilor categorii de venituri incluse in sfera impozitarii de venit difera, astfel incat in cazul veniturilor din silvicultura si piscicultura venitul net anual se determina numai in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
In schimb, in cazul activitatilor agricole venitul net anual se determina pe baza normelor de venit, iar acolo unde nu sunt norme de venit determinarea venitului net se face in sistem real pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
Impozitul pe veniturile din activitati agricole se calculeaza de organul fiscal rin aplicarea cotei de 16% asupra venitului anual pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
Contribuabilii care determina venitul pe baza normei de venit au obligatia sa depuna anual formularul 221
Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venitpana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul in curs. Ulterior depunerii formularului 221, organul fiscal emite decizia de impunere anuala, conform careia se efectueaza plata impozitului catre bugetul de stat in doua rate egale, de 50%, pana la data de: 25 octombrie inclusiv, respectiv 15 decembrie inclusiv.
In situatia in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, obligatia depunerii formularului 221 revine asociatului care raspunde pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul in curs.
Atentie! In 2013 se aplica o serie de reguli tranzitorii pentru impozitarea activitatilor agricole. Astfel, pentru veniturile din activitati agricole determinate pe baza de norme de venit obtinute in perioada 1 ianuarie 2013 si pana la 1 februarie 2013, normele de venit se stabilesc si se publica pana cel tarziu la 31 mai 2013.
Pe de alta parte, pentru veniturile obtinute din activitati agricole, pentru care venitul net anual se determina in sistem real, intre 1 ianuarie 2013 si 1 februarie 2013, nu se mai stabilesc plati anticipate, iar venitul net anual se declara pana la 25 mai 2014.
Noile reguli de impozitare modifica si formularele fiscale
Odata cu noile reglementari in sfera impozitului pe venit si formularele utilizate de contribuabili se vor modifica. Un proiect de ordin publicat de ANAF in dezbatere publica propune:
→ modificarea formularului 220 “Declaratie privind venitul estimat/norma de venit, prin:
• introducerea unor rubrici speciale referitoare la veniturile din silvicultura si piscicultura;
• introducerea unor informatii privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit, potrivit legii.
• modificarea instructiunilor privind completarea formularului 220;
→ modificarea formularului 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit", prin:
• includerea unor informatii privind stabilirea normei de venit referitoare la suprafata destinata produselor vegetale, numarul total de capete animale/familii de albine detinute.
• introducerea unor informatii privind datele de identificare ale asociatiei, privind cota de distribuire a venitului intre asociati, in cazul in care activitatea agricola se desfasoara in asociere;
• modificarea instructiunilor privind completarea formularului 221;
→ modificarea formularului 223 “Declaratie privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale, prin:
• introducerea unor rubrici speciale referitoare la veniturile din silvicultura si piscicultura;
• modificarea instructiunilor privind completarea formularului 223.
avocatnet.ro