De ce unii oameni sunt „magneți de țânțari” (studiu)

De ce unii oameni sunt „magneți de țânțari” (studiu)

Un nou studiu arată că unii oameni sunt „magneți de țânțari” și probabil că atracția țânțarilor are legătură cu felul în care aceste persoane miros, scrie The Guardian, citat de Digi24.ro.

Cercetătorii au descoperit că ceea ce îi atrage pe țânțari la „victimele” lor este combinația de substanțe chimice care produc acest tip de miros și care sunt emise de corp prin piele. Știrea proastă pentru magneții de țânțari este că insectele sunt foarte loiale celor pe care i-au gustat deja.

„Dacă ai un nivel ridicat [de substanțe de acest gen] tu ești cel care la picnic vei fi mușcat de toți țânțarii”, a spus unul dintre autorii studiului, Leslie Vosshall, neurobiolog al Universității Rockefeller din New York.

Există multe legende despre cine este mușcat mai des de țânțari, dar multe dintre ele nu se bazează pe nimic concret, a spus Vosshall. Cercetătorii au rugat 64 de voluntari din universitate și din apropierea instituției să poarte ciorapi de nailon în jurul antebrațelor pentru a fi pătrunse de mirosul corpului lor.

Ciorapii au fost plasați la capătul unor tuburi lungi atașate de capcane de țânțari, iar insectele au fost apoi eliberate. Țânțarii „făceau practic roi în jurul celor mai atrăgătoare ținte”, a explicat Maria Elena De Obaldia, co-autoarea studiului publicat marți în revista Cell.

„A fost evident de la început”

Campionatul țânțarilor ispitiți cu ciorapi de nailon

Oamenii de știință au organizat un turneu de tip „fiecare cu fiecare”, iar rezultatele au fost impresionante: cel mai ispititor magnet de țânțari a fost de 100 de ori mai atrăgător pentru insecte decât ținta care a terminat pe ultimul loc. În acest experiment au fost folosiți țânțari Aedes aegypti, care răspândesc boli precum febra galbenă, Zika și febra denga. Vosshall a spus că se așteaptă la rezultate similare și pentru alte specii de țânțari, dar că este nevoie de mai multe studii pentru ca suspiciunile ei să fie confirmate.

Prin testarea acelorași persoane pe o perioadă de mai mulți ani, studiul a arătat că aceste diferențe mari se păstrează, a spus Matt DeGennaro, un neurogenetician la Universitatea Internațională Florida.

„Magneții de țânțari par să rămână magneți de țânțari”, a spus DeGennaro. Acizii grași și bacteriile de pe piele Printre favoriți, cercetătorii au descoperit un factor comun: magneții de țânțari înregistrează niveluri ridicate ale unor anumiți acizi pe piele.

Aceste „molecule grase” fac parte din stratul natural de emoliere al pielii, iar oamenii le produc în cantități diferite, potrivit lui Vosshall. Bacteriile sănătoase care trăiesc pe piele consumă acești acizi și contribuie la mirosul pielii noastre. Nu poți să scapi de acești acizi fără să afectezi sănătatea pielii, a spus Vosshall.

Studiul, însă, ar putea să ajute la descoperirea de noi metode de a alunga țânțarii, a spus neurobiologul Jeff Riffell. Ar putea exista modalități de a prelucra bacteriile pielii și de a schimba mirosul ademenitor al oamenilor.

Nici modificările genetice nu îi descurajează pe țânțari

Cu toate acestea, Riffell estimează că lupta contra țânțarilor va fi una acerbă întrucât aceste insecte au devenit niște „mașinării” foarte eficiente și specializate în mușcături. Studiul a demonstrat acest lucru: cercetătorii au experimentat și cu țânțari ale căror gene au fost alterate pentru a le afecta simțul olfactiv. Chiar și așa, insectele modificate genetic s-au năpustit asupra magneților de țânțari.

„Țânțarii sunt rezistenți”, a spus Vosshall.

„Au multe planuri de rezervă ca să ne găsească și să ne muște.”

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În prag de Bac, universitățile asigură pregătire gratuită pentru elevi. Cursurile se țin online, hibrid sau fizic!

astăzi, 20:27
40

Universitatea Politehnică din București oferă cursuri de pregătire pentru examenele de Matematică și Fizică, adaptate la nivelul cerințelor din Bacalaureat, dar și cursuri de pregătire pentr...

Peste 160 de sancțiuni au fost aplicate de polițiști în ultimele 24 de ore!

astăzi, 19:56
30

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale în cadrul planului Blocada, acționând în sistem integrat împreună cu jandarmii și au...

Ziua Europei sărbătorită la Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona prin activități artistice și de cultură generală

astăzi, 19:03
100

România s-a alăturat în anul 2007 unei Uniuni de state europene, care împărtăşesc aceleaşi valori, având în centru respectul pentru demnitatea umană, democraţia, s...