Actele de identitate se vor putea obține și în altă localitate decât cea de domiciliu, iar la aceeași adresă nu se vor mai putea înregistra prea multe persoane

Regulile stabilite pentru obținerea actelor de identitate urmează să se modifice, conform unui proiect de lege aflat, de puțină vreme, în dezbaterea senatorilor, astfel încât solicitarea și obținerea acestora să fie posibilă în orice localitate din țară, nu doar în cea de domiciliu sau de reședință. În plus, la aceeași adresă nu se vor mai putea înregistra oricâte persoane, ca acum.

Proiectul legislativ de la Senat vizează modificarea și completarea OUG nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, informează AvocatNet.ro.

Astfel, în situaţia în care solicitantul actului de identitate nu se va putea prezenta la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă, cererea va putea fi depusă Ia cel mai apropiat serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor, care va prelua cererea şi va elibera actul de identitate.

Legislația în vigoare stabilește că actul de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu sau reședință a persoanei fizice, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului său legal.

Apoi, în OUG nr. 97/2005 se mai introduc câteva prevederi, una dintre ele stabilind că “spaţiul care face obiectul titlului locativ trebuie să îndeplinească, prin raportare la numărul de persoane care locuiesc în acesta, exigenţele minimale pentru locuinţe prevăzute de Anexa nr. 1 la Legea locuinţei nr. 114/1996”.

Regula nu se va aplica în situaţia în care solicitantul actului de identitate are calitatea de soţ, rudă sau afin până la gradul IV, inclusiv, al/ a găzduitorului.
În fine, viitoarea lege stabilește că persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate vor fi obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea menţiunii privind stabilirea reşedinţei în termen de 15 zile de la mutare şi să ceară înscrierea în cartea de imobil.

Acum, persoanele care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința sunt obligate să ceară doar înscrierea în cartea de imobil la noua locuință în termen de 15 zile de la mutare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

IPJ Botoșani: Apel la respectarea regulilor de circulație în condiții de iarnă!

Friday, 10 January 2025

În contextul condițiilor meteo nefavorabile, pentru creșterea gradului de siguranță în deplasările pe drumurile publice și pentru  prevenirea cauzelor generatoare de evenimente ...

Încă o veste bună pentru români: Din 31 martie 2025, pot intra fără viză în Statele Unite!

Friday, 10 January 2025

„Au trecut doar 10 zile de când am fost admiși pe deplin în spațiul Schengen, iar astăzi am primit de la Departamentul de Stat și Departamentul pentru Securitate Internă anunțu...

Sindicatul Lucrătorilor Poştali vrea modernizarea Poştei Române: „Închiderea oficiilor poştale nu este o soluţie!”

Friday, 10 January 2025

„Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România vă adresează această scrisoare pentru a evidenţia gravitatea deciziilor şi declaraţiilor Directorului General Valentin Ştefan, precum ...