De ce unii dorm iepureste si pe altii poti taia lemne fara sa se trezeasca

De ce unii dorm iepureste si pe altii poti taia lemne fara sa se trezeasca
Unii oameni sunt treziti din somn de cel mai mic zgomot, altii dorm dusi chiar daca sirena masinii de pompieri le urla in ureche. Ce ne face sa avem somnul usor sau adanc este inca un mister pentru specialisti.

Desi multi oamenii spun ca dorm iepureste sau ca au un somn foarte greu de poti taia lemne pe ei fara sa-i trezesti, cercetatorii au aflat ca, de fapt, nu prea se stiu multe lucruri despre reactiile la zgomote si la alti stimuli ale oamenilor care dorm, noteaza adevarul.ro, care citeaza "Huffington Post".  

Felul in care dormi poate fi influentat de genetica sau de alegerile de viata, poate chiar de o boala nediagnosticata care influenteaza somnul. Mai mult, exista studii care sugereaza ca diferenta dintre activitatea cerebrala in timpul somnului poate face pe cineva sa aiba somnul usor si pe altcineva sa-l aiba greu.   

Somnul usor si somnul adanc

In timpul somnului, se alterneaza starile REM (parte a somnului in care au loc visele – miscarea rapida a ochilor) si cele non-REM. Ele se repeta la fiecare 90 de minute. Aproape 75% din noapte sunt ocupate cu somnul non-REM, care este alcatuit din patru etape de relaxare.   Prima etapa, sau perioada dintre trezire si somn, este numita somn usor“. Somnul adanc incepe in etapa a doua, cand si respiratia si ritmul inimii devin regulate, iar temperatura corpului scade putin. Etapele trei si patru sunt cele mai adanci si cele mai benefice pentru organism: respiratia incetineste, muschii se relaxeaza si incepe repararea si regenerarea tesuturilor.  

In general, tinerii petrec mai mult timp in etapele mai adanci ale somnului, deoarece au nevoie de somn pentru cresterea si regenerarea celulara. Oamenii mai in varsta petrec din ce in ce mai putin timp dormind adanc, acestia fiind cei care se plang mai des ca dorm prost. Insa, expertii in somnologie spun ca diferenta dintre somnul usor si cel adanc este destul de subiectiva.   

Influentele somnului usor   


Diferentele in felul in care oamenii adormiti raspund la zgomote pot avea loc din cauza diferitelor nivele ale activitatii cerebrale, numite "axe de somn", sustine un studiu din 2010. Cercetatorii au descoperit ca oamenii care produc cele mai multe oscilatii ale activitatii cerebrale in timpul somnului sunt cei care au somnul mai adanc.   

In cazul in care ai un somn usor si nu te simti odihnit, ar trebui sa iei in considerare toti factorii ce pot contribui la asta, ne sfatuieste David Neubarer, specialist in somnologie la spitalul Johns Hopkins“ din Baltimore, SUA. Printre cauzele unui somn usor si nu foarte odihnitor poate fi si apneea - respiratia neregulata te poate trezi frecvent in timpul noptii.    

In cazul unui somn usor, este greu de dat vina pe o singura cauza. Insa, multe dintre motivele somnului neodihnitor pot fi controlate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

astăzi, 21:14
104

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
242

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
165

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...