De ce reapare uneori cancerul și ce tipuri de cancer au cel mai mare risc de recurență?

Toate persoanele care au supraviețuit cancerului se tem că boala se poate întoarce. În cazuri rare, această boală urâtă revine chiar și după ce pacientul a fost declarat vindecat. Acum cercetătorii au și o explicație pentru care cancerul reapare chiar și după câteva zeci ce ani.

Dovezile genetice arată că celulele canceroase intră în hibernare pentru a evita efectele tratamentului și se trezesc după câțiva ani.

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra susțin că descoperirile lor ar putea ajuta la găsirea unor moduri prin care pot fi eradicate celulele canceroase în stare latentă.

Un astfel de tratament poate scădea riscul ca boala să revină. Cercetătorii au folosit în studiu o mostră de sânge de la un pacient cu o formă rară de leucemie, boală care a reapărut după 22 de ani de remisie.

Profesorul Mel Greaves, coordonatorul studiului a spus: "Am știut dintotdeauna că în cazuri rare, leucemia poate reveni când pare a fi vindecată, însă nu știam că celulele canceroase pot rămâne în stare latentă în organism, o lungă perioadă de timp".

Celulele stem au fluctuții, devenind uneori latente și se înmulțesc foarte repede, și se pare că celulel canceroase au împrumutat acest "truc" pentru a păcăli chimioterapia.

În viitor va putea fi posibil să se accelereze creșterea celulelor canceroase latente pentru a putea fi găsite și distruse, iar riscul recidivei va fi scăzut.

Cercetătorii au identificat o mutație specifică a ADN-ului în care două gene numite BCR și ABL1 fuzionează în celule canceroase.

Cercetarea sugerează că celulele care declanșează recurența supreaviețuiesc deoarece se dezvoltă mai încet decât alte celulele canceroase, rezistând astfel chimioterapiei care atacă celulele care se dezvoltă rapid.

Care sunt formele de cancer cu cel mai mare risc de reaparitie?

Probabilitatea unei recidive depinde, în primul rând, de tipul de cancer primar și de stagiul în care acesta este depistat. Locul în care apare cancerul secundar precum și momentul de reapariție pot fi aproximate ținând cont de biologia cancerului primar, de istoricul pacientului și de tiparele de recurență generale.

Una dintre problemele cu care se confruntă țara noastră este depistarea târzie a cancerului. Lipsa educației sanitare și a conceptului de prevenție în rândul populației are drept consecință, printre altele, descoperirea cancerului în faze avansate.
Cancerele cu incidență frecventă în România sunt: la femei – cancerul de sân, cancerul digestiv, pulmonar, genital, iar la bărbați – cancerul pulmonar și digestiv. Riscul de a recurență ține de progresia bolii. Totuși, cancerele cu risc crescut de reapariție sunt cancerele digestive (cancerul de pancreas, cancerul hepatic – hepatocarcinoame, cancerul căilor biliare, cancerul gastric, cancerul de colon, de rect).

Spre exemplu, în cazul cancerului mamar, chiar dacă este descoperit în stadiu incipient și tratat corect, nu putem vorbi de vindecare. În funcție de caz, medicul analizează parametrii tumorii, condițiile bolii, starea pacientului și, în funcție de acestea calculează riscul de recurență. Riscul cel mai scăzut este de 20% în cinci ani. Între 20% si 50% vorbim de risc mediu iar peste 50% e risc mare.

Dr. Georgeta Vremes explica faptul ca exista si tipuri de cancer pentru care riscul unei reaparitii este foarte scazut. “Sunt intr-adevar, cateva exceptii, tipuri de cancer cu 100% sanse de vindecare: cancerul de testicul, boala trofoblastica etc.

Nu exista o modalitate sigura de a calcula probabilitatea reaparitiei unui cancer si, desi pacientilor li se recomanda o dieta adecvata combinata cu exercitii fizice si controale regulate, respectarea conditiilor nu este o asigurare ca problema a disparut in intregime. Starea de spirit a pacientului si modurile de abordare si de adaptare psihologica nu par sa influenteze nici ele aparitia unui cancer secundar, sustine un studiu publicat de British Medical Journal.  Raspunsurile la intrebarea ce trece prin mintea oricarui pacient oncologic pot veni doar pe cale stiintifica. Doctorul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O adolescentă de 15 ani din Botoșani a dispărut noaptea trecută de la domiciliu, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:45

GURIUC CLAUDIA ELENA are următoarele semnalmente: 1,65 m înălțime, 60 de kg, păr castaniu, tuns la nivelul umerilor, ochi căprui. Vestimentație la momentul plecării: geacă de fâ...

Protestul polițiștilor de la ordine publică a dat rezultat: Zilele de sâmbătă și duminică lucrate vor fi plătite!

astăzi, 15:29

Mobilizarea sindicaliștilor a adus un prim rezultat imediat, Guvernul anunțand că va face o excepție pentru angajații din ordine publică, acceptând să plătească suplimentar pentru munca...

Dan Negru, la pas prin Botoșani: ,,Cum de au ajuns toți "vecini de cartier”! (Video)

astăzi, 14:30

Cunoscutul om de televiziune Dan Negru, a luat la pas, duminică, 19 ianuarie, aleile Botoșaniului. Într-un video postat, acesta își exprimă mirarea și caută un răspuns referitor la ...