De ce există în supermarketuri usturoi din China, roşii din Spania şi ceapă din Olanda?

Cu greu poţi să mai găseşti în supermarketurile din ţară legume şi fructe pe care să scrie "Ţara de origine – România". Cum e posibil să aduci de la mii de kilometri usturoiul din China sau roşiile din Olanda – o ţară aflată sub nivelul mării. De ce găsim mere din Austria şi Polonia şi nu din România? De ce aducem ceapa din Italia şi căpşuni din Spania? Este o conspiraţie internaţională care are ca scop falimentarea agricultorilor români? Nici vorbă, este de părere Simion-Sorin Bob, preşedintele consiliului de administraţie al cooperativei "Lunca Someşului Mic" care aprovizionează reţeaua de magazine Kaufland cu varză şi conopidă de mai bine de un an de zile.

În 2013, un ONG- clujean, Fundaţia Civitas, a avut un proiect româno-american care prevedea înfiinţarea mai multor cooperative agricole în ţară. Şi-au propus să facă un model pe care să-l prezinte Guvernului pentru a vedea de ce au nevoie fermierii ca să se asocieze. Astfel, fundaţia a pus la aceeaşi masă zeci de fermieri clujeni pentru a pune bazele unei cooperative agricole. "ONG-ul a dorit să fie un model pe baza căruia să stabilească necesităţile fermierilor. Iniţiativa s-a lovit de foarte mult scepticism, dar a trebuit să mergem pe puterea exemplului, singura care funcţionează la noi. Dacă oamenii văd că merge treaba la cineva, atunci vor şi ei", explică Simion. Fundaţia a asigurat, temporar, închirierea unui depozit şi plata unui manager.

Fermierii români sunt foarte sceptici   

Din zecile de fermieri care au participat la discuţii au rămas 17 persoane, care în total deţineau 30 de hectare de teren irigabil pe lunca Someşului, în localităţile Sânicoara, Apahida, Dezmir şi Jucu. "După ce am înfiinţat cooperativa, ne-am suit în maşină şi am mers la retailerii mari precum Kaufland, Carrefour, Profi, care au fost foarte deschişi la propunerea noastră. Nu am fost ajutaţi de nimeni, pur şi simplu am mers şi am bătut la uşa acestora. Spre surprinderea noastră, au fost foarte deschişi. Toţi sunt deschişi, Kauflandul, Carrefourul, Profi, toţi sunt deschişi, a explicat Simion.

Lanţurile mari de supermarketuri lucrează cu furnizori locali din diferite zone.  

"Nu trebuie să provină toată marfa de la un singur furnizor. Noi aprovizionăm Moldova şi nordul ţării, până la Arad, nu ocupăm toată ţara. Livrăm la circa 24 de supermarketuri Kaufland", explică fermierul. 

Lucrurile au mers mai repede decât se aşteptau fermierii.

"Cooperativa s-a înfiinţat în primăvara lui 2013, iar în toamnă deja am început să livrăm. Am fost surprinşi de cât de repede ne-au trimis contractele şi ne-au  întrebat de ce nu livrăm. Nu eram pregătiţi atunci, nici ca producţie, nici ca uniformitatea produselor, dar încet-încet am început să învăţăm şi lucrurile merg bine. Acum suntem în negocieri şi cu reţeaua Profi", povesteşte clujeanul.

Mai mult pe Adevarul.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani: Negocierea colectivă este obligatorie!

Thursday, 19 September 2024

În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform pr...

AJPIS Botoșani: Bani în Trezorerie pentru plata indemnizațiilor și a alocațiilor!

Thursday, 19 September 2024

Suma totală platită este de 6.300.570  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Alocația lunară de plasament - Alocația lunară de plasament pentru copilul cu hand...

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

Thursday, 19 September 2024

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...