De ce e bine sa mananci fructe si legume in culori vii
Stiri BotosaniMiercuri, 10 Aprilie 2013Actualitate9 vizualizăriNatura are un mod fascinant de a ne ghida gusturile spre ceea ce e mai bun si mai sanatos. Legumele si fructele in culori puternice ne atrag intotdeauna si partea buna e ca pe langa vitamine si fibre, acestea au si un continut important de fitochimicale. Sunt substante care ajuta vegetalele sa fie mai rezistente, dar si pe noi sa fim mai sanatosi. Unele dintre ele actioneaza ca niste antioxidanti, altele stimuleaza sistemul imunitar. Pentru a beneficia de toata puterea fitochimicalelor, include in dieta legume si fructe din toata paleta coloristica. Iata ce beneficii aduce fiecare culoare.
Rosu
Fructele si legumele rosii isi iau culoarea din licopen, o fitochimicala care are puterea de a proteja impotriva cancerului de san si de prostata. Un studiu nou, publicat in 2012, arata ca printr-un nivel ridicat de licopen scade si riscul de atac cerebral.
Poti alege un aliment rosu aproape in orice sezon. De la rosii, ardei si pepene vara, pana la grepfrut roz in lunile de iarna.
Portocaliu
Alfa si beta carotenul fac legume ca morcovul sau cartoful dulce sa aiba o culoare vibranta si portocalie. Organismul nostru transforma aceste substante intr-o forma activa a vitaminei A, care mentine sanatatea ochilor, oaselor si sistemului imunitar.
Oferta portocalie este extrem de bogata. Pe langa morcovi si cartofi dulci poti incerca caise, mango, portocale, papaya, dovleac, tangerine.
Galben si verde
Multe legume in aceste culori sunt bogate in luteina si zeaxantina, doua fitochimicale care previn degenerarea maculara, principla cauza a pierderii vederii. In plus legumele cu frunze verzi au si beta caroten.
Nu exista scuze pentru a le ocoli. Le gasesti aproape tot anul. Include in meniu salata verde, rucola, anghinare, sparanghel, dovlecei, ardei sau porumb.
In aceeasi culoare puternica de verde vei gasi si o parte din legumele din familia cruciferelor: broccoli, varza de bruxelles, varza alba. Acestea au in componenta izotiocianat, un compus care previne aparitia cancerului de prostata.
Albastru, violet, purpuriu
Legumele si fructele care au aceste culori sunt bogate in antocianine, antioxidanti asociati cu sanatatea optima a inimii si a functiilor cerebrale. Un studiu al Scolii de Sanatate Publica din Boston a aratat ca prin consumul de fructe bogate in antocianina se reduce riscul aparitiei bolii Parkinson.
Include in mesele zilnice fructe de padure (coacaze, mure, afine, zmeura, merisoare), prune, vinete, ridichii, capsune pentru un aport maxim din acesti antioxidanti.
foodstory.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!
101
Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....
Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)
386
Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...
”LOC DE DAT CU ... EPIGRAMA” - 300
63
Georgică Manole, în recentul volum, publicat la Editura Stef, Iași, ”Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra... cărților epigramiștilor”, zici - undeva - că ”...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2024 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.24 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici