De ce e bine sa mananci fructe si legume in culori vii
Stiri Botosani Wednesday, 10 April 2013 ActualitateNatura are un mod fascinant de a ne ghida gusturile spre ceea ce e mai bun si mai sanatos. Legumele si fructele in culori puternice ne atrag intotdeauna si partea buna e ca pe langa vitamine si fibre, acestea au si un continut important de fitochimicale. Sunt substante care ajuta vegetalele sa fie mai rezistente, dar si pe noi sa fim mai sanatosi. Unele dintre ele actioneaza ca niste antioxidanti, altele stimuleaza sistemul imunitar. Pentru a beneficia de toata puterea fitochimicalelor, include in dieta legume si fructe din toata paleta coloristica. Iata ce beneficii aduce fiecare culoare.
Rosu
Fructele si legumele rosii isi iau culoarea din licopen, o fitochimicala care are puterea de a proteja impotriva cancerului de san si de prostata. Un studiu nou, publicat in 2012, arata ca printr-un nivel ridicat de licopen scade si riscul de atac cerebral.
Poti alege un aliment rosu aproape in orice sezon. De la rosii, ardei si pepene vara, pana la grepfrut roz in lunile de iarna.
Portocaliu
Alfa si beta carotenul fac legume ca morcovul sau cartoful dulce sa aiba o culoare vibranta si portocalie. Organismul nostru transforma aceste substante intr-o forma activa a vitaminei A, care mentine sanatatea ochilor, oaselor si sistemului imunitar.
Oferta portocalie este extrem de bogata. Pe langa morcovi si cartofi dulci poti incerca caise, mango, portocale, papaya, dovleac, tangerine.
Galben si verde
Multe legume in aceste culori sunt bogate in luteina si zeaxantina, doua fitochimicale care previn degenerarea maculara, principla cauza a pierderii vederii. In plus legumele cu frunze verzi au si beta caroten.
Nu exista scuze pentru a le ocoli. Le gasesti aproape tot anul. Include in meniu salata verde, rucola, anghinare, sparanghel, dovlecei, ardei sau porumb.
In aceeasi culoare puternica de verde vei gasi si o parte din legumele din familia cruciferelor: broccoli, varza de bruxelles, varza alba. Acestea au in componenta izotiocianat, un compus care previne aparitia cancerului de prostata.
Albastru, violet, purpuriu
Legumele si fructele care au aceste culori sunt bogate in antocianine, antioxidanti asociati cu sanatatea optima a inimii si a functiilor cerebrale. Un studiu al Scolii de Sanatate Publica din Boston a aratat ca prin consumul de fructe bogate in antocianina se reduce riscul aparitiei bolii Parkinson.
Include in mesele zilnice fructe de padure (coacaze, mure, afine, zmeura, merisoare), prune, vinete, ridichii, capsune pentru un aport maxim din acesti antioxidanti.
foodstory.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Festivalul - Concurs de Ouă Încondeiate de la Rogojești, Botoșani, a ajuns la a IX-a ediție: Când va avea loc evenimentul!
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, în colaborare ...
Bucureștean prins la Botoșani conducând cu permisul contrafăcut!
Marți, 11 februarie 2025, în jurul orei 01:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pe drumul public din comuna Havârna, un autoturism condus de un...
Program de Sf. Valentin la Cinema „Unirea”: Recomandarea săptămânii!
Vineri, 14 februarie, de la ora 16:00, botoșănenii amatori de filme de dragoste pot viziona filmul „Iubire fără limite”. Doi adolescenți din clase sociale diferite cresc în acel...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.35 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici