De ce banii care se colecteaza pentru Sanatate nu se duc la Sanatate?

Romanii isi platesc asigurarile de sanatate, dar banii ajung la bugetul consolidat unde li se pierde urma, in timp ce bugetul tot mai mic alocat Sanatatii nu permite actualizarea listelor de medicamente compensate.

In acelasi timp, piata medicamentelor este perturbata de interesele distribuitorilor, retelele de traficanti, piata neagra si medicamentele contrafacute, vandute inclusiv pe Internet din cauza vidului legislativ, explica farm. pr. Clara Popescu, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor, intr-un interviu acordat Ziare.com.

-Ne spuneati intr-un interviu acordat anterior ca farmacia individuala romaneasca e pe cale de disparitie din cauza lanturilor de farmacii si a relatiei cu distribuitorii de medicamente. Care este situatia?

-In 1990, in Romania erau 100% farmacii ale farmacistilor. In 1994 a venit primul lant de farmacii in Romania. Patronul nu era farmacist, era venit din afara. El a introdus moda lanturilor. Noroc cu legislatia europeana, ca altfel, la cate se intampla in Romania, in curand nu mai era nevoie de profesia de farmacist, demult ne eliminau.

Cei care lucreaza in farmaciile din lanturi au un singur scop: sa vanda, sa vanda, sa vanda. Sa vanda cu orice pret, orice se poate. Au targeturi in functie de care sunt platiti. Au in fiecare zi anumite produse pe care trebuie sa le vanda. Se face control, cu clientul misterios care e din partea firmei, ca sa vada daca in ziua respectiva vinde produsele puse spre vanzare in plus. Pentru mine, ca farmacist cu pregatire, asta este o mare mizerie.
 
-Daca lucrurile stau asa cum spuneti, cum de au rezistat pe piata aceste lanturi de farmacii?

-Nu numai ca au rezistat, prolifereaza. Au avut succes pentru ca au umblat la preturile medicamentelor. Ma refer la distribuitorii cu farmacii proprii. Desi din punct de vedere legal nu sunt aceiasi actionari, toata lumea stie despre ce e vorba.
Avand in spate distribuitori, lanturile de farmacii nu au aceleasi conditii de lucru ca farmaciile obisnuite. Noi toti cumparam de la aceiasi distribuitori. Cum isi poate cineva inchipui ca distribuitorul unui lant o sa imi dea mie medicamente in aceleasi conditii in care i le da propriei farmacii?

Plus ca de la propria farmacie nu cere nimeni banii rapid, ca e acelasi buzunar sau in cel mai rau caz buzunarul stang si buzunarul drept, in timp ce eu trebuie sa ii platesc medicamentele intr-un anumit timp. Daca nu i le platesc, primesc penalizare sau chiar imi ia farmacia, daca nu imi platesc datoria.

Asa s-a intamplat de foarte multe ori pentru ca au fost lungi perioade in viata noastra in care noi primeam banii de la Casa de Asigurari chiar si la doi ani de zile de cand vindeam medicamentul. Cum sa ii dau eu banii distribuitorului la 120-180 de zile, cand eu ii primeam la peste 200?

Insa a intrat in vigoare directiva UE in care se spune ca plata se face la 30 de zile de catre Casa de Asigurari, dar au lungit-o la 120. Oricum, s-a reglat.

-Cati distribuitori de medicamente sunt in Romania? Actionarii lor sunt romani?

-Sunt 4-5 distribuitori mari. Si suntem dependenti de ei, pentru ca au toate medicamentele. Unii actionari sunt romani, altii nu.

In ultimii ani, au inceput sa recurga si la alte tertipuri. Daca un medicament este deficitar, adica nu este in cantitatea necesara pentru toate farmaciile, le dau doar farmaciilor lor.

-E legal asa ceva?

-Nu e legal, dar ei spun ca "S-a terminat".

-Consiliul Concurentei a fost sesizat?

-De foarte multe ori, dar ei deja au o problema cu noi pentru ca nu inteleg ca suntem profesionisti, nu suntem vanzatori.
Asta nu inseamna ca nu s-a ocupat de distribuitori. Unii au platit amenzi chiar de 30 de milioane de euro, dar pentru alte probleme. Au avut intelegeri de piata, s-au inteles sa dea un anumit medicament cu acelasi pret.

CITESTE MAI DEPARTE!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Descoperă noile modele de garduri RUFSTER !

astăzi, 15:43

La RUFSTER fabricăm mai mult decât sisteme de învelitori pentru acoperișuri și fațade. Utilizând oțelul prevopsit ca materie primă, putem crea diverse produse pentru înch...

Evenimente sportive, culturale și religioase în atenția jandarmilor botoșăneni! (foto)

astăzi, 15:14

În acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a suplimentat efectivele operative angrenate în misiunile de asigurare a ordinii și siguranțe...

(P) Modele de calorifere pentru baie care asigură funcționalitate și confort termic

astăzi, 14:57

Baia ta merită să fie un spațiu confortabil în care te poți relaxa după o zi lungă și obositoare. Alegerea modelelor de calorifere baie potrivite poate schimba complet atmosfera acestui ...