De ce avem cosmaruri?

Visele urate reprezinta un raspuns al creierului uman la incercarea de a indeparta toate emotiile negative. Cosmarurile apar in momentul in care acest proces nu se realizeaza, din orice motiv.

Diferenta dintre un simplu vis urat si un cosmar este ca cel din urma te trezeste brusc din somn intr-un lac de sudoare.

Medicii americani Ross Levin si Tore Nielsen sunt de parere ca visele urate sunt normale si reprezinta de fapt un scut de aparare pentru emotiile negative, informeaza Fox News.

Atunci cand detensionarea acestor emotii se opreste sau sufera modificari, creierul reactioneaza, iar practic ele se concretizeaza prin aparitia cosmarurilor.

"Visul de baza al tuturor este visul urat. Orice persoana are tendinta de a colecta emotiile negative, iar creierul le elimina in acest fel. Mai mult, visele urate ofera si masura vigilentei cerebrale", a spus profesorul Levin.

Cosmarurile sunt insa abateri de la starea normala a acestui proces. Emotiile firesti, dezvoltate in acele momente, sunt cu mult peste limitele normale, iar revenirea este cu atat mai dificila.

Cercetatorii americani au spus ca 85% dintre adulti au cel putin un cosmar anual. Ele devin o problema atunci cand se repeta sau se produc in timpul somnului de zi. Persoanele care au aceste stari sufera de anxietate, iar nivelul de stres este foarte mare.

Levin crede ca odata stabilite originile cosmarurilor, pot fi gasite si solutii potrivite pentru tratarea lor.

Ziare.com

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

LA MULȚI ANI! Veteranul de război Ioan Lungu împlinește 100 de ani!

astăzi, 09:14

Ioan Lungu s-a născut pe 12 mai 1925, în satul Balinți, comuna Havârna, județul Botoșani, într-o familie de agricultori. Tatăl său, Dumitru, a luptat în Primul Război Mo...

România a strălucit la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025, unde țara noastră a participat cu statut de invitat!

astăzi, 09:00

România a obţinut două medalii de aur, două de argint, trei de bronz şi o menţiune de onoare la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025, unde ţara noastră a participat cu statut de invitat, a...

Un cutremur de magnitudine 4,6 a avut loc în zona Vrancea

astăzi, 08:40

Duminică seară, la ora 21:34, un seism cu magnitudinea de 4,6 a avut loc în Vrancea, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Specialiștii INC...