De azi, un val de nisip din Sahara acoperă România

De azi, un val de nisip din Sahara acoperă România

   gandul.info

De astăzi şi până duminică aerul va fi sufocant, soarele - mai periculos şi radiaţia - mai puternică. Toate acestea sunt provocate de o pătură de nor şi praf din Sahara, care vor acoperi România timp de câteva zile, la altitudini de 3.000 - 4.000 de metri.

Nu se vede cu ochiul liber, nu poate fi inhalată, dar se va simţi ca o "apăsare" în piept. Aceasta se explică astfel: crescând radiaţia, noxele se descompun, produc ozonul care, toxic fiind, dă senzaţia de sufocare, scrie Gandul in editia de vineri.

De astăzi şi până duminică ne loveşte prima repriză de caniculă a anului. În weekend temperaturile pot ajunge chiar la 37 de grade Celsius în Lunca Dunării, potrivit ANM. În Bucureşti se aşteaptă 35 de grade, însă oamenii vor simţi cu câteva grade mai mult, din cauza betoanelor şi a noxelor. Din fericire, săptămâna viitoare va începe cu ploi, iar atmosfera se va răcori. Specialiştii pun canicula pe seama unui val de nisip din Sahara, care va acoperi România începând de astăzi, însă la altitudini înalte, de 3.000-5.000 de metri.

Efectul imediat: temperaturile cresc, aerul va fi mai greu de respirat, iar soarele - mai periculos pentru piele decât în zilele obişnuite, radiaţia fiind mai puternică. Peste două, trei zile, însă, pătura de nisip se va retrage din ţară, estimează specialiştii Institutului Naţional pentru Optoelectronică. Nisi­pul saharian nu e o noutate, în fiecare vară avem câte puţin în aer, purtat de curenţii de aer. Diferenţa este că de data aceasta va veni mai mult şi mai repede, din cauza unei furtuni de nisip din Sahara, aflată încă în plină desfăşurare.


După caniculă vine şi ploaia

Astfel, vineri, temperaturile urcă până la 35 de grade, iar noaptea se va ajunge chiar şi la 22 de grade. Sâmbătă se face şi mai cald (până la 36 de grade), iar în timpul nopţii maximele ajung la 23 de grade şi minimele la 15 grade. Dacă vineri va mai apărea câte un nor, sâmbătă norii dispar şi va fi torid pe toată suprafaţa României.

"Cel mai cald va fi în zonele joase, de câmpie, precum şi în Lunca Dunării, unde se pot atinge chiar şi 37 de grade la umbră. Duminica ne aşteptăm la instabilitate în partea de nord. În Bucureşti vor fi 34-35 de grade sâmbătă şi duminică, iar indicele de confort termic se apropie de pragul critic de 80 de unităţi, poate chiar să-l atingă puţin. Şi acesta este numai primul episod canicular al verii. Deocamdată nu se impune o atenţionare meteo, căci valorile acestea sunt normale pentru climatul României. După acest episod aşteptăm ploi, căci se va schimba circulaţia aerului. O masă de aer mai proaspăt şi mai rece va veni din nord-estul continentului", a explicat Florinela Georgescu, meteorolog ANM.

(Articol complet in gandul.info)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bunul găsit intact de pompierii botoșăneni după un incendiu devastator: „Nu există cuvinte pentru a descrie emoția simțită” (Foto)

astăzi, 20:39

Într-o încăpere complet distrusă de flăcări, printre rămășițele arse, o icoană a rămas neatinsă. În ciuda intensității focului care a mistuit totul în jur, aceasta...

Cel mai rece episod al toamnei în acest weekend. Temperaturile au coborât în multe zone din ţară sub zero grade!

astăzi, 19:04

Frigul ne-a cam luat prin surprindere. Pentru a doua noapte la rând, temperaturile au coborât în multe zone din ţară sub 0 grade Celsius. Am fost luaţi prin surprindere pentru ...

Universitatea Craiova - FC Botoșani, mâine de la ora 16:00

astăzi, 18:36

Universitatea Craiova joacă pe teren propriu cu FC Botoșani începând cu ora 16:00, în etapa cu numărul 13 din Superliga României. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu CSU ...