De azi, cel mult 10 persoane se mai pot înregistra la aceeași adresă cu domiciliul sau reședința

Regulile obținerii actelor de identitate se modifică din nou, după ce o lege recent oficializată stabilește că la aceeași adresă nu se mai pot înregistra mai mult de zece persoane (nici cu domiciliul, nici cu reședința).

În plus, cel ce găzduiește o persoană care n-are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește de fapt este obligat, mai nou, să meargă împreună cu respectiva persoană la evidența persoanelor, pentru a-și da consimțământul de a o lua în spațiu, scrie Avocatnet.ro.

Legea 162/2023 vizează modificarea OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români. Documentul a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial și intră în vigoare astăzi, pe 10 iunie 2023.

Concret, în ordonanță se introduce o prevedere complet nouă ce stabilește în mod expres că „Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP (Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor - n. red.) sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”.

Această limită de zece persoane nu se aplică în cazul deținătorului imobilului de la respectiva adresă și membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă se înțelege titularul dreptului locativ, soțul/soția acestuia, rudele (ale proprietarului sau ale soțului/soției) în linie dreaptă, precum și cele în linie colaterală până la gradul al patrulea (până la veri primari).

În același timp, apare și o prevedere nouă similară ce vizează, însă, înscrierea adresei de reședință: „Nu poate fi înscrisă în actul de identitate mențiunea privind reședința, dacă în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”. Excepțiile amintite mai sus se aplică și în acest caz.

Noua lege mai stabilește că persoana ce găzduiește o altă persoană care n-are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv (timp de 15 zile) are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, din raza imobilului, pentru a-și exprima consimțământul de primire în spațiu. Fac excepție de la noua regulă persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea de domiciliu în interes de serviciu sau în scop turistic.

Până acum, OUG 97/2005 prevedea, în acest caz, că „persoana care găzduiește o altă persoană, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile are obligația de a anunța poliția sau serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul”. Practic, dispoziția a fost înlocuită.

Mai multe schimbări ce țin de cărțile de identitate, fie ele electronice sau simple, au apărut la începutul anului, odată cu oficializarea OG 12/2023.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Filmul câştigător al Ursului de Aur 2024, de astăzi la Cinema Unirea Botoșani! (Foto, Video)

astăzi, 11:15

”Dahomey” este documentarul care a cucerit scena internaţională cu o poveste captivantă despre istorie, cultură şi identitate. Semnat de regizoarea franco-senegaleză Mati Diop, &q...

Scandalagiu reținut, după ce un vecin deranjat de muzică a sesizat poliția!

astăzi, 11:00

Polițiștii din cadrul Poliției  Ștefănești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 34 de ani, localnic , cercetat sub aspectul comiterii infracți...

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat cum a rezolvat Guvernul Ciolacu problema pensionarilor cu handicap! (Video)

astăzi, 10:35

Deputatul Marius Budăi a explicat în intervențiile de la posturile naționale de televiziune cum a rezolvat Guvernul Ciolacu problema pensiilor pentru persoanele care au lucrat în condi...