De 2 bani sperante! Cum vor evolua salariile romanilor

De 2 bani sperante! Cum vor evolua salariile romanilor
"Lasa ca in viitor o sa fie mai bine. O sa trecem si la euro si o sa ne creasca automat si salariile". Cam asa gandesc multi dintre romani, optimisti ca anii care vin vor aduce mult asteptata iesire din criza. Daca economia isi va reveni, concurenta va creste, iar angajatorii vor fi nevoiti sa ofere salarii mai bune, pe masura cresterii profiturilor.

Acesta pare un viitor roz, care daca e sa judecam dupa datele Comisiei Nationale de Prognoza, au mici sanse sa devina realitate.

Salariul mediu net pe economie a crescut in februarie cu 5 lei, la 1.553 lei, a anuntat, ieri, Institutul National de Statistica. Avand in vedere explozia preturilor, avansul castigului salarial a fost practic inexistent.  

Cel mai mult au castigat cei care lucreaza in industria tutunului (4.731 lei) iar cel mai putin angajatii din hoteluri si restaurante (844 lei). In cazul acestora din urma, ar trebui sa luam in calcul si bacsisurile, insa e imposibil din punct de vedere statistic sa fie cuantificate.  

Dincolo de situatia din prezent, este interesant de vazut cum vor evolua salariile in viitor.   Daca este sa ne luam dupa datele Comisiei Nationale de Prognoza, sperantele unui trai mai bun, din acest punct de vedere, sunt aproape egale cu zero.  

Potrivit datelor CNP, in 2013, salariul mediul net va atinge nivelul de 1.615 de lei, in crestere cu 103 de lei fata de 2012. Calculat in moneda europeana, la cursul  mediu de 4,5 lei estimat pentru anul viitor de CNP, asta inseamna 22 de euro in plus.   Impartiti cei 103 lei la 12 luni si veti obtine 8,5 lei in plus la salariu/lunar. Echivalentul a doua paini sau putin peste un litru de benzina. Nici macar un pachet de tigari nu poti obtine cu ei.

Citeste continuarea pe dailybusiness.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu de vegetație noaptea trecută la Havârna, casele, la un pas de a lua foc!

astăzi, 08:27
15

Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Havârna au ajuns la caz cu două autospeciale de stingere. ...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Sfinţit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei şi cei împreună cu el

astăzi, 08:04
17

Sfântul Patrichie a trăit în secolul al 4-lea după Hristos şi a fost Episcop în Prusa. Acest oraş avea izvoare de ape fierbinţi şi era situat pe malul dinspre Asia al Mării Ne...

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
217

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...