Datornici de milioane de lei pentru apa consumată! Nova Apaserv apelează la instanţe

Fără îndoială că vă amintiţi "descinderile" buldozerului de la Nova Apaserv prin cartierele botoşănene, în căutarea datornicilor care urmau să fie debranşaţi. Se întâmpla în 2014 şi anul trecut, atunci când Serviciul Comercial al operatorului de apă declanşase o operaţiune de "vânătoare de vrăjitoare".

Altfel spus, se încerca să se recupereze debitele mari pe care clienţii Nova Apaserv le acumulaseră prin neplata facturilor. În unele cazuri, se adunaseră chiar zeci de facturi neplătite, iar clientul nu avea niciun stres legat de aceste aspecte. Debranşarea a fost soluţia în cele mai multe cazuri, chiar şi când s-a apelat la debranşări colective, pe scări întregi de bloc.

Dincolo de starea de nervi creată în rândul botoşănenilor, Nova Apaserv şi-a îndeplinit scopul- acela de a-şi recupera datoriile, chiar dacă a plătit pentru asta şi amenzi (una chiar aplicată de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, pentru nerespectarea drepturilor consumatorilor oneşti, n.r.).

Ei bine, campaniile de recuperare ale debitelor au continuat, chiar în această săptămână cinci clienţi fiind debranşaţi de la serviciile de alimentare cu apă. "Nu erau foarte multe facturi, pentru că vorbim de clienţi de la case, dar aveau valori de 2.000 până la 5.000 de lei. Pentru că nu s-a mai putut amâna, i-am debranşat. Unii dintre ei au şi fost rebranşaţi pentru că şi-au plătit datoriile. Operaţiunile de debranşare sunt constante, dar nu mai facem 50 pe zi, ci trei- patru pe săptămână", explică directorul comercial al Nova Apaserv, Cristian Romanovschi (foto).

Acum, clienţii Nova Apaserv ar trebui să achite servicii în valoare de 13.573.00 de lei, suma incluzând însă facturile curente, ce urmează a fi emise în perioada următoare. Debitele, însă, se cifrează la 9 milioane de lei, iar reprezentanţii operatorului de apă spun că, după foarte mult timp, datoriile au scăzut sub 10 milioane.

28 de clienţi datorează Nova Apaserv aproape 3 miliarde jumătate!

De exemplu, numai din municipiul Botoşani, Nova Apaserv are de încasat 10,9 milioane de lei (inclusiv facturile ce urmează a fi emise), din care numai de la populaţia de la blocuri- în jur de 9 milioane de lei, de la populaţia de la case- 375.000 de lei.

Un top informal al debitelor Nova Apaserv include 28 de clienţi care au debite ce depăşesc câte 10.000 de lei, totalul fiind de aproape 350 de mii de lei!

"Sunt persoane de pe Aleea Parcul Tineretului care, cu tot cu penalizări, trebuie să plătească peste 20.000 de lei. Pe Vârnav, avem un datornic ce trebuie să ne achite 18.700 de lei. Cam cum sună să ai datorii de 19.000 de lei la apă? Şi nu vorbim de ghetouri, ci de locuinţe situate în zone bune ale oraşului. Ei achită facturile la toate celelalte utilităţi, inclusiv cablu şi telefon, dar la apă nu mai achită. Şi aşa se tot acumulează, or nu putem lăsa aşa la nesfârşit", susţine Cristian Romanovschi.

Acţiunile în instanţă, soluţie pentru recuperarea debitelor

Pentru recuperarea debitelor se apelează la acţiuni în instanţă, în acest moment pe rolul Judecătoriilor din judeţ fiind deschise 3.700 de dosare.

"Avem un ritm de 150 de procese deschise pe lună şi merg din ce în ce mai bine. Majoritatea dosarelor este deschisă împotriva celor care locuiesc la bloc şi nu pot fi debranşaţi colectiv. Din totalul debitelor de 9 milioane de lei, 4 milioane le vom obţine prin instanţă, aceasta fiind valoarea datoriilor pentru care am deschis acţiuni. Repet însă- aceste 4 milioane de lei sunt debite de la 3.700 de clienţi, susţine directorul comercial al Nova Apaserv.

Vorbim practic de o medie de 1.081 de lei datorie pe client. Interesant este că sub ameninţarea acţiunii în instanţă, clienţii fac ce fac şi găsesc bani să-şi achite datoriile. "Din 150 de dosare pe care le trimit la instanţă, în jur de 50 sunt şi achitate înainte de a se stabili termen în proces. Adică dosarul a ajuns să fie o sperietoare, când găsesc citaţia în uşă, oamenii vin să plătească- ori integral, ori jumătate, ori fac eşalonare. Deci se poate", spune Cristian Romanovschi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...