Datoriile pot pica din cer: Cum te consideră Fiscul anunțat, deși nu ai luat la cunoștință

Dacă descoperiți o datorie la Fisc, dar nu ați primit nicio hârtie, sunteți buni de plată pentru că deciziile de impunere sau somațiile pot fi comunicate și prin publicitate, adică prin afișarea la sediul și pe site-ul ANAF. Legal, este varianta folosită în ultimă instanță, când contribuabilul este de negăsit, dar în practică, pot apărea abuzuri.

Deciziile de impunere, somațiile, notificările, actele administrativ-fiscale, în general, sunt comunicate prin trei modalități: prin remitere cu semnătura destinatarului sau prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, prin publicitate și electronic, dar numai la cererea contribuabilului. Abia după ce a epuizat variantele clasice - remitere personală și poștă -, administrația poate recurge la publicitate. Însă cu o condiție: trebuie să demonstreze că a fost imposibilă comunicarea în celelalte două forme. Probele pe care trebuie să le aducă funcționarii sunt procesul-verbal cu refuzul contribuabilului de a i se face comunicarea sau recipisele poștale care să confirme expedierea recomandatei ce a fost restituită pentru neprimire.

Sarcina probei care îi revine administrației este foarte importantă pentru că, altfel, pot apărea abuzuri. Experiența din anii anteriori a arătat că Fiscul este tentat să folosească oricare dintre modalitățile de comunicare și nu în ordinea care plasează publicitatea pe ultimul loc, ca excepție. Situațiile au fost generate de forțarea prevederilor Codului de procedură fiscală. Atât instanțele de judecată, cât și Curtea Constituțională a României (CCR) au intervenit în disputele și controversele dintre Fisc și contribuabili privind comunicarea actelor administrativ fiscale care duc, de regulă, la calculul de obligații accesorii pe măsură ce plata întârzie. Obiceiul funcționarilor de a folosi publicitatea ca metodă mai simplă și mai la îndemână a fost declarată neconstituțională în 2011, prin Decizia nr. 536. CCR a impus atunci ca actele să fie comunicate într-o ordine clară și nu aleatoriu. Tot Curtea arăta că folosirea abuzivă a publicității este apanajul instanțelor de judecată. Cu alte cuvinte, cei nedreptățiți erau îndemnați să apeleze la justiție.

Abia în 2014, după mai multe decizii ale judecătorilor care au amendat practica administrației fiscale, legislația a fost modificată. Anul trecut a fost stabilită ordinea cerută de CCR, respectiv ca publicitatea să fie ultima soluție de comunicare în situații excepționale. Cu toate acestea, abuzurile nu au fost complet înlăturate. Explicația nu stă doar în comoditatea funcționarilor, ci în faptul că, fără comunicare, actul administrativ fiscal este nul și nu poate produce efecte juridice. Prin urmare, deciziile de impunere nu pot fi executate fără dovada că au fost anunțate debitorilor. În Codul de procedură fiscală se arată că organul fiscal nu poate pretinde executarea obligației (…), dacă actul nu la fost comunicat contribuabilului conform legii. Din această cauză, publicitatea devine singura cale prin care Fiscul poate contracara tentativele celor incorecți de a scăpa de obligații, pretinzând că nu au știut de existența lor.

Citeste mai departe, pe Capital.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Liviu Ciobotariu anunță transferuri la FC Botoşani, după ce echipa sa a încheiat anul pe loc direct retrogradabil în Superliga!

Monday, 23 December 2024

FC Botoşani a suferit un eșec pe terenul celor de la UTA Arad, cu scorul de 2-0, în penultimul meci al etapei a 21-a din Superliga. Aflată pe loc direct retrogradabil la sfârşitul a...

Locuri de muncă mai puține pentru absolvenții de studii superioare: Vezi LISTA completă transmisă de AJOFM Botoșani!

Monday, 23 December 2024

Astfel, pe nivel de studii, instituția oferă 31 de locuri de muncă pentr absolvenții de studii superioare și 368 celor cu studi medii. 331 de locuri de muncă se adresează calificaților, &ic...

În prag de sărbători, jarul căzut din sobă a lăsat o femeie de 80 de ani fără casă! (foto, video)

Monday, 23 December 2024

În prag de Crăciun, o femeie în vârstă de 80 de ani, din localitatea Mlenăuți, a rămas fără casă, în urma unui incendiu. Evenimentul s-a produs în această după-...