Darurile de sezon pe care nu trebuie să le rataţi!
Stiri Botosani Tuesday, 8 March 2016 ActualitatePăpădia detoxifiează şi protejează ficatul
Ca orice altă plantă, păpădia poate să îşi găsească locul în mâncare. Are aceleaşi proprietăţi ca şi verdeţurile, fiind bogată în vitamine. Dă un gust deosebit salatelor, datorită gustului său puţin amărui. "Este o plantă nedreptăţită şi uitată, dar are proprietăţi extraordinare pentru detoxifierea organismului", spune medicul nutriţionist Eduard Adamescu care o recomandă ca un bun digestiv, un protector al ficatului şi o sursă bogată de vitamina K. "Nu ştiu de ce oamenii nu o consumă mai des. Poate pentru faptul că o găsesc peste tot", spune medicul.
Rucola, un pic mai acrişoară
Este ruda nobilă a păpădiei, cu un gust puţin mai acrişor, dar cu proprietăţi similare. Se foloseşte, de asemenea, în salate. "Faţă de umila păpădie sălbatică, rucola are mai puţini nutrienţi, dar este şi ea benefică organsimului. O plantă crescută pentru comerţ va fi întotdeauna mai săracă în vitamine decât una sălbatică, obişnuită cu vitregiile. Planta sălbatică dezvoltă mai mulţi fitonutrienţi", explică nutriționistul.
Leurda scade colesterolul
Este varianta sălbatică a usturoiului. Datorită unui fitonutrient pe care îl conţine (alicina), are efect asupra virusurilor şi poate fi utilizată împotriva gripelor şi răcelilor. "Este un bun imunostimulator, un digestiv excelent, scade tensiunea şi colesterolul", precizează dr. Eduard Adamescu. Se poate folosi în mâncăruri, alături de urzici, ceapă, usturoi şi praz.
Ştirul tonifică sistemul nervos
Mâncarea de ştir este şi ea uitată, dar această plantă sălbatică este extrem de bogată în magneziu şi un tonic pentru sistemul nervos. "Se poate găti împreună cu ştevia şi loboda. În ciorbă, va căpăta un gust extrem de bun", este de părere Eduard Adamescu
Măcrişul crud, bun pentru salate
Se consumă mai bine crud, în salate. Este bogat în vitamina C. Dacă aveţi probleme cu articulaţiile, suferiţi de pietre la rinichi sau afecţiuni biliare, măcrişul este contraindicat.
Condimentaţi cu busuioc, coriandru şi mentă
Mirodeniile dau un gust deosebit salatelor de primăvară. Mai mult, ele vor facilita digestia şi vor avea un efect puternic împotriva ciupercilor şi bacteriilor digestive. "Sunt binevenite în salate, deoarece stimulează secreţia gastrică", adaugă medicul nutriţionist Eduard Adamescu. Doctorul Zilei
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
45 de permise de conducere reținute într-o zi, într-o zonă cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere!
Vineri, 11 iulie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Botoșani au desfășurat o acțiune punctuală pe drumul județean DJ282 B, într-o zonă cu risc ridicat de producere a acciden...
Contrabandă la frontieră cu rochii și accesorii de lux din Ucraina! (Foto)
Polițiști de frontieră botoșăneni au descoperit într-un autoturism, în urma unui control efectuat în trafic, mai multe rochii de mireasă precum și accesorii pentru care conduc...
Calendar ortodox, 12 iulie: Creștinii o cinstesc astăzi pe Sfânta Veronica
Veronica este un nume compus din doua cuvinte, unul de origine latina ("vera", adica "adevarat") si altul de origina greaca ("eikon", adica "icoana" sau "c...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 1.48 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici