DANUT HUTU - Ar trebui gandit rostul caminului cultural si adaptat la ceea ce ar trebui el sa fie pentru comunitate!

Directorul Directiei de Cultura din Botosani se declara nemultumit de faptul ca mai toate caminele culturale din judet sunt conduse de persoane neavizate, fara studii de specialitate, astfel ca singurul rost al acestor asezaminte se reduce la organizarea de nunti si discoteci in comuna.

"Ar trebui o amendare a legislatiei prin care sa se impuna niste conditii foarte stricte de angajare a managerilor de camine culturale. In care sa se precizeze foarte clar ca nu poate ocupa aceasta functie decat cineva cu studii superioare. Salariile fiind foarte mici, marea majoritate nu au studii de specialitate. Indeplinesc si rolul de bibliotecar si director de camin cultural", a precizat seful Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Botosani, Danut Hutu, specificand ca atributiunile institutiei fata de caminele culturale sunt foarte vagi, singurul rol fiind doar de avizare a infiintarii, desfiintarii sau reorganizarii asezamintelor culturale.

"Am trimis de doua ori adrese primarilor si i-am rugat sa gaseasca resursele de finantare pentru asezamintele culturale si angajarea de personal de specialitate. Cei mai multi au spus ca nu pot pentru ca nu au prevazut in buget, altii ca nu au fonduri pentru asa ceva. Cert e ca ar trebui gandit rostul caminului cultural si adaptat la ceea ce ar trebui el sa fie pentru comunitate", a subliniat Danut Hutu.

Din punctul sau de vedere, caminul cultural ar trebui sa fie o institutie care sa furnizeze activitati culturale, programe artistice, concerte, spectacole de teatru. In acest sens se pot incheia parteneriate cu institutiile de cultura si de spectacol din municipiu, respectiv Teatrul Mihai Eminescu, Teatrul pentru Copiii si Tineret Vasilache, Orchestra Rapsozii Botosanilor, Ansamblul Balada.

"Ar trebui organizate formatii artistice pentru revigorarea traditiilor folclorice, cum fac cei de la Varfu Campului, Vorona, Tudora. Sa se ocupe de educatia permanenta a populatiei. S-ar putea organiza in cadrul caminelor culturale puncte de informare. Trei-patru computere conectate la Internet de unde oamenii sa se poata informa. Apoi sa se organizeze o serie de evenimente dincolo de nunti, care din nefericire e principala lor activitate", a mai adaugat directorul DJJCPC Botosani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
105

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
129

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
204

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...