Dan Voinea, despre acuzaţia de genocid în cazul torţionarului Vişinescu: "Încadrarea corectă ar fi fost la tratamente neomenoase!"

Dan Voinea, despre acuzaţia de genocid în cazul torţionarului Vişinescu: "Încadrarea corectă ar fi fost la tratamente neomenoase!"
Fostul procuror Dan Voinea, singurul magistrat care a instrumentat un dosar cu acuzaţia de genocid, a spus că încadrarea juridică corectă în cazul lui Alexandru Vișinescu, acuzat astăzi de genocid, ar fi trebuit să fie la tratamente neomenoase.  

Dan Voinea a spus că după 1989 au fost mai multe persoane acuzate de genocid, nu numai soții Nicolae și Elena Ceașuescu, dar în instanță s-a schimbat încadrarea juridică în urma unei decizii politice.   

"Cel care a influențat această decizie a fost primul adjunct al procurorului general de atunci, Gheorghe Diaconescu, că în România n-ar fi fost genocid, a spus Dan Voinea, la postul Digi 24.   

"Cred că încadrarea corectă (în cazul lui Alexandru Vișinescu – n.r.) era la tratamente neomenoase, unde se poate face o cercetare și unde deja avem victime care reclamă acele tratamente neomenoase", a susținut Dan Voinea, fost procuror.   

Fostul procuror a menționat că acuzaţiile de tratamentele neomenoase se pot proba mai simplu, iar dosarul poate fi trimis în instanţă. Dan Voinea a mai spus că "dacă punem genocidul doar în sarcina lui Vişinescu și nu-i aducem pe responsabilii de politică penitenciară n-am făcut nimic", pentru că acest lucru n-ar servi cu nimic foștilor deținuți politic.   

"Faptele sunt imprescriptibile"   

Voinea a apreciat că e posibil ca celelalte dosare să fie deschise pentru că sunt imprescriptibile și că nu s-au numărat victimele comunismului. "Ar trebui identificate grupurile de victime. Victimele represiunii religioase, ţăranii care nu s-au trecut la colectiv, victimele privind natalitatea, victimele politice. Sunt foarte multe categorii neidentificate și încă nu se lucrează cu ştiinţe care ajută justiţia. La noi nu se discută de victimologie. Clinica judiciară nu se face în România", a adăugat Dan Voinea.   

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

astăzi, 21:14
310

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
332

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
202

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...