"Pai, daca tot am dat-o pe parodii biblice la telejurnal, hai sa mergem pina la capat si sa-l admiram pe Gigi Becali spalind picioarele judecatorilor in clabuci de parai, pe Adrian Nastase mangaind cu un stergar matasos papainoagele apostolilor Cozminca si Micky Spaga sau pe pacaliciul neamului, Dan Puric, sarutind bubele dulci de pe gleznele colegilor sai de liceu turnati odinioara la manastirea Secu", scrie Mircea Dinescu, in Catavencii.
Puric nu a fost colaborator al Securitatii spune CNSAS
Potrivit unei adeverinte publicate de CNSAS in 2012, Dan Puric a fost recrutat de Securitate in martie 1976, pe vremea cand avea doar 17 ani "in scopul supravegherii informative a elevilor din cadrul Liceului de arte plastice N.Tonitza. Cu alte cuvinte, in scopul turnarii colegilor de liceu. Puric a semnat un angajament si a primit numele de cod Cristian", scrie realitatea.net.
CNSAS nu a identificat informatii transmise Securitatii de Dan Puric, drept pentru care in august 2012, acesta a primit verdict de necolaborare cu Securitatea: "Domnului Puric Liviu Dan nu i se poate atribui calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii".
La sfarsitul anului 1997, documentele Securitatii sustin ca "in cursul anului 1977 a cules informatii referitoare la starea de spirit din randul elevilor, precum si despre anumiti elevi care intretin relatii cu cetatenii straini ori viziteaza bibliotecile ambasadelor straine concretizate in doua note informative".
Totodata, organele de Securitate noteaza si carente ale tanarului Puric:
manifesta totusi retinere in semnalarea din proprie initiativa, anumite aspecte legate atitudine a colegilor (sic!).", Securitatea propunea incetarea legaturii cu acesta.
In octombrie 1978, Securitate decide incetarea relatiei cu colaboratorul "Cristian" subliniind inca o data ca acesta a manifestat "retineri in ceea ce priveste concretizarea informatiilor in note informative".
"Deoarece sus-numitul a absolvit cursurile liceului, situatie in care nu ne mai este util in munca informativa
Cum a recunoscut Puric ca a semnat un angajament
Dan Puric a vorbit despre legatura sa cu Securitatea la aproape mai bine de 20 de ani de la Revolutie, in 2010, intr-o emisiune a lui Robert Turcescu.
"Max Reinhardt a avut o expresie extraordinara: "artistul isi ia rucsacul copilariei in spate si porneste la drum". Diferenta dintre mine si colegul meu de la Royal Shakespeare Company este una ontologica. In sensul ca el n-a fost utecist, n-a fost membru de partid si nu i s-a propus sa fie informator. Eu cand eram prin liceu a venit unul la mine, a zis sa semnez o hartie din aia cum ca ajut statul. Nu stiam ce presupune si am semnat-o. Pesemne ca pe la CNSAS, pe la securistii astia, exista si asta – ca Dan Puric a fost securist… M-au si turnat. Pentru ca eu, la 17 ani, il imitam pe Ceausescu. Strangeam doua clase intr-una si dadeam decoratii. Ei bine, colegul meu de la Royal Shakespeare Company sau de la Comedia Franceza nu a cunoscut lucrurile astea", spunea atunci Puric.
Sursa: dcnews.ro