Dacian Cioloş, în Parlament: "Nu am fost informat de acţiunea ANAF, şi nici nu trebuia să fiu. Dacă nu respecta termenul de cinci zile..."

Premierul Dacian Cioloş a explicat în Parlament că nu a fost informat de acţiunea ANAF, care a cerut ca imobilul în care funcţionează televiziunile Antena 1 şi Antena 3 şi clădirile grupului Grivco să fie evacuate. "Nu am fost informat şi nici nu trebuia să fiu", a spus premierul. Acesta a precizat că termenul de cinci zile este singurul prevăzut de lege şi că, dacă nu ar fi fost respectat, ANAF putea fi acuzată de descriminare.

"ANAF a acţionat în virtutea atribuţiilor legale ca şi organ de executare, acţiunile fiind în vederea valorificării acestor bunuri.
În 8 februarie s-a decis punerea în aplicare a unei sentinţe definitive. Nu am fost informat de această decizie, nu trebuia să fiu informat nici eu, nici ministrul de finanţe, pentru că ANAF are întreaga autoritate. Persoanele juridice au posibilitatea de a ataca în instanţă notificarea şi atunci va fi decizia unui judecător.

Proprietar al bunurilor e statul român şi e datoria instituţiilor statului să îşi valorifice aceste bunurilor.

Reprezentanţii posturilor tv au acuzat acţiunea de luni ca fiind abuzivă prin comportamentul agenţilor prezenţi la sediu. Am cerut conducerii ANAF o analiză a modului în care lucrează pentru cetăţeni, pentru că lucrează pentru ei şi nu trebuie să aibă o atitudine de intimidare.

Am cerut noii conduceri a ANAF să reanalizeze modul în care îşi desfăşoară activitatea, pentru că subtanţa activităţii ANAF e importantă pentru stat, dar atitudinea lor trebuie să fie de respesct faţă de cetăţeni.

Termenul pentru evacuarea voluntară este stipulat de Codul de procedură civilă, nu de ANAF. Este de cinci zile, conform legii şi se aplică tuturor persoanelor juridice pentru evacuare. Nu e o decizie specifică a ANAF, nu sunt în legi termene diferite pentru televiziuni sau alte tipuri de activităţi. Dacă nu ar fi aplicat termenul, ANAF putea fi acuzată de discriminare", a declarat Dacian Cioloş.

Liviu Dragnea a declarat marți că acțiunea ANAF împotriva a cinci televiziuni este "profund nedemocratică și un atentat împotriva libertății de expresie".

Propunerea ca premierul să vină în faţa Senatului a venit de la Călin Popescu-Tăriceanu. Acesta a afirmat că descinderea organizată de ANAF la sediul televiziunilor trustului Intact reprezintă ''un atac inacceptabil și un plan bine pus la punct de suspendare a democrației''.  

Plenul Senatului a decis, marți, schimbarea ordinii de zi și introducerea unei dezbateri referitoare la acțiunea unor instituții ale statului la adresa televiziunilor trustului Intact.

ANAF: Termen de cinci zile pentru evacuare

Clădirile grupului GRIVCO, fondat de omul de afaceri Dan Voiculescu, precum şi imobilul în care funcţionează televiziunile Antena1 şi Antena 3 trebuie evacuate în cinci zile. Este termenul stabilit de Fisc într-o notificare trimisă astăzi foştilor proprietari. Documentul face referire la decizia definitivă din august 2014 pronunţată de judecători în dosarul privatizării ICA.

Magistraţii au hotărât atunci trecerea în proprietatea statului a terenurilor din Băneasa pe care Grupul GRIVCO le-a obţinut în urma privatizării frauduloase a fostului Institut. Tot atunci, instanţa a dispus şi confiscarea sediului televiziunilor, considerând că a fost achiziţionat din sumele obţinute din aceeaşi privatizare ilegală. Prejudiciul total a fost stabilit la 60 de milioane de euro. Până în prezent, s-a recuperat puţin peste 1%, din vânzarea unui apartament în Bucureşti şi a unei vile din Predeal.

"Direcția generală regională a Finanțelor Publice București, în calitate de organ de valorificare împuternicit conform prevederilor O.G. nr. 14/2007, ca reprezentant al statului român-proprietar al imobilelor ce au fost confiscate și trecute în proprietatea privată a statului, libere de orice sarcini, în baza unei sentințe judecătoresti, a notificat astăzi, 15.02.2016, în scopul evacuării, persoanele juridice care ocupau imobilele anterior menționate", a anunțat ANAF.

"Notificarea de evacuare s-a realizat în vederea punerii în executare a sentinței penale nr. 701/26.09.2013, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 888/A/08.08.2014, pronunțată de Curtea de Apel București, Secția a II-a Penală", precizează ANAF într-un comunicat.

"Termenul pe care îl au la dispoziție persoanele notificate este de 5 zile lucrătoare de la data notificării, așa cum este reglementat la art. 1039 din legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, cu modificările ulterioare", menționează Fiscul.

După ce Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare, judecătorii au decis să îi confişte mare parte din averea sa şi a familiei.

Aşa se face că sediile Intact şi ale televiziunilor fondate de fostul senator au trecut în proprietatea statului, după soluţia definitivă a Curţii de Apel.

Instanţa a decis confiscarea mai multor clădiri, printre care sediile GRIVCO, Antena 3 şi una dintre locuinţele lui Dan Voiculescu din centrul Capitalei, precum şi a unor sume mari de bani.

Cu toate acestea, puţin peste 1% din prejudiciul din dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) a recuperat statul până acum, la un an şi jumătate de la condamnarea lui Dan Voiculescu. Confiscarea terenurilor şi clădirilor a fost blocată de o serie de procese deschise în instanţă de firmele vizate de decizie. Astfel, clădirea în care funcţionează televiziunea de ştiri fondată de fostul senator este închiriată de la o altă societate la care acţionari sunt membrii familiei Voiculescu. Contractul dintre cele două firme este invocat pentru a amâna, pe perioadă nedeterminată, confiscarea clădirii, aşa cum a decis instanţa.

În procesele deschise de societățile fondate de familia Voiculescu, prin care se solicită suspendarea procedurii de confiscare, este invocată o afirmație făcută în decizia de condamnare a lui Dan Voiculescu prin care i-au fost confiscate parte din bunuri.

Cu referire la această confiscare, instanța a stabilit că terenurile și clădirile trebuie să intre în proprietatea statului libere de orice sarcini. Asta înseamnă că, în momentul în care statul le preia, acele clădiri sau terenuri nu trebuie să facă obiectul unui credit bancar sau al unui contract de închiriere, au susținut cei de la firmele vizate.

Aceste companii au deschis procese în care au invocat imposibilitatea statului de a intra în posesia bunurilor ce le aparțineau până la momentul deciziei definitive.

Cei de la ANAF au încercat să obțină o soluție. Au depus o solicitare la Curtea de Apel București, la completul care a dat decizia definitivă în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, și le-au cerut magistraților să stabilească dacă acele contracte de închiriere intră sau nu în categoria sarcinilor care ar bloca intrarea statului în posesia bunurilor.

sursa: Digi24

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...

Elevii din clasele primare, excluși de la olimpiadele și concursurile școlare în 2025!

Saturday, 18 January 2025

Elevii claselor primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministeru...