CUTREMURATOR: Americani arestati in Haiti pentru trafic de copii!

CUTREMURATOR: Americani arestati in Haiti pentru trafic de copii!
Zece cetateni americani si doi haitieni au fost retinuti vineri, pentru ca ar fi incercat sa fure 31 de copii, a anuntat ministrul Afacerilor Sociale si al Muncii, Yves Christallin, citat de AFP. Americanii, care ar face parte dintr-o organizatie caritabila numita "Refugiul pentru o noua viata a copiilor", cu sediul in Idaho, au fost arestati in timp ce incercau sa traverseze frontiera dominicana impreuna cu 31 de copii cu varste cuprinse intre 2 luni si 12 ani.

Apropiatii celor retinuti afirma ca este vorba despre o "greseala administrativa". Autoritatile locale sustin ca nu poate fi vorba despre adoptii deoarece in cazul acestor copii nu exista autorizatiile emise de Institutul bunastarii sociale din Haiti, care se ocupa de adoptii. Doi pastori sunt implicati in acest caz.

 

Vezi si materialul de pe CNN.com: – Traficul de copii şi de organe umane se petrece ca urmare a cutremurului care a devastat părţi ale Haiti, omorând peste 150.000 de persoane şi lăsând mulţi copii orfani, a declarat miercuri prim-ministrul Jean-Max Bellerive. "Există trafic de organe pentru copii şi pentru alte persoane, de asemenea, pentru că au nevoie de multe tipuri de organe", a spus Bellerive intr-un interviu exclusiv cu corespondenta CNN Christiane Amanpour.

Nu a dat detalii, dar, intrebat de Amanpour dacă există în acest moment trafic cu copii, Bellerive a raspuns: "Rapoartele primite de mine arată că da".

Haiti încearcă să localizeze copiii strămutaţi şi să-i înregistreze pentru ca ei să poată fi reuniţi cu alţi membri ai familiei sau să fie daţi spre adopţie, a spus Bellerive.

Dar, a spus el, traficul ilegal de copii este “una dintre cele mai mari probleme pe care le avem. Multe grupuri par să fie legitime, "dar multe organizaţii – vin şi spun că erau copii de pe străzi. Iar ei urmează să-i aducă în SUA", spune el.

Bellerive a spus că încearcă să lucreze cu ambasadele din Port-au-Prince pentru a-i proteja pe copiii haitieni de traficanţi.

"Orice copil care părăseşte ţara trebuie să fie validat de către ambasadă printr-o listă pe care mi-o comunică mie, cu toate rapoartele", a declarat el.

Vorbind de la sediul lui central temporar, situat într-o staţie de poliţie în apropierea aeroportului Port-au-Prince, Bellerive a spus că primul lucru pe care oficialii haitieni îl urmăresc este acela ca înainte ca acei copii să părăsească ţara, să verifice dacă au documente de adopţie.

La Washington, Departamentul de Stat a declarat miercuri că se raportează cu prudenţă la tema adopţiilor din Haiti.

"Vrem să ne asigurăm că atunci când un copil a fost identificat, s-au făcut cu sârguinţă îndatoriile pentru a fi siguri că acela este cu adevărat un copil orfan şi nu un copil care are de fapt o familie", a spus purtătorul de cuvânt al Departementului de Stat P.J. Crowley.  "Uneori, dacă faci prea multe, prea repede, se poate ajunge la consecinţe săvârşite neintenţionat. Aşa că suntem foarte, foarte atenţi".

"Respectăm suveranitatea Haiti şi dreptul haitienilor de a controla plecarea copiilor haitieni. Aşa că noi considerăm că sistemul care a fost stabilit funcţionează eficient. Ştiu că este o percepţie că se va rezolva. Dar sunt multe motive pentru care doruim ca acest proces să meargă bine", a afirmat Crowley.

Legat de tema mai largă a copiilor haitieni, Bellerive i-a spus lui Amanpour că guvernul va redeschide şcolile începând de luni, în cea mai mare parte a ţării.

El a spus că au fost probleme speciale în Port-au-Prince.

"Nu putem să deschidem o şcoală şi să nu deschidem o alta. Dar unele dintre şcoli vor să fie deschise imediat. Ei spun că dacă sunt corturi – dacă sunt facilităţi şi putem să-i ajutăm – sunt dispuşi să le deschidă rapid".

Bellerive a pus accentul pe importanţa critică pe care o are obţinerea de suficiente corturi şi adăposturi pentru Haiti înainte de începerea sezonului ploios din mai. El spune că nu ştie unde sunt toate corturile promise de agenţii şi guverne.

"Avem rapoarte că au fost trimise deja poate 20.000 de corturi şi alte 20.000 sunt pe drum. Dar ieri, când nu am văzut corturile şi nu am văzut nicio acţiune de organizare a corturilor, preşedintele însuşi a cerut să vadă spaţiul de stocare a corturilor şi nu am găsit decât 3.500 de corturi".

Bellerive a spus că preşedintele Rene Preval a cerut 200.000 de corturi pentru a adăposti între 400.000 şi 500.000 de persoane. "Suntem foarte preocupaţi de  consecinţele pe care le poate avea rămânerea tuturor acestor oameni în stradă, dacă începe să plouă".

De asemenea, a recunoscut nevoia de o mai mare transparenţă şi de noi proceduri pentru a preveni corupţia în Haiti. Dar a spus că între 70 şi 80 la sută din ajutorul venit în ţară acum nu trece pe la guvernul haitian.

Bellerive a spus ca aproximativ 90% din ajutorul primit de la americani, spre exemplu, trece prin organizaţii non-guvernamentale. "Ele răspund de guvernul american, nu de cel haitian", a spus el.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

astăzi, 19:09
27

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

astăzi, 17:41
138

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

astăzi, 16:43
189

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...